+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Versekkel a Szép magyar beszédért
2016. november 30. szerda 14:58 - Keszthely
Versekkel a Szép magyar beszédért
21. alkalommal szavalták határon túli magyar költők verseit általános és középiskolás diákok a Szép magyar beszédért versenyen. A Fejér György Városi Könyvtárban idén is négy oktatási intézmény összesen 70 tanulója vállalkozott a megmérettetésre. Dr. Cséby Géza, a zsűri elnöke hangsúlyozta, nagy öröm számukra, hogy egyre több fiatal tartja fontosnak a verseket és a versmondást.

Idén rekordszámú, 70 versenyzővel zajlott a Szép magyar beszédért szavalóverseny a Fejér György Városi Könyvtárban. A 21. alkalommal meghirdetett vetélkedőn négy korcsoportban indultak a diákok. A verseny célja a szép magyar beszéd ápolása, és a határon túli írók, költők műveinek bemutatása. A középiskolások közül Kiss Réka lett az első helyezett. 

„Dsida Jenőtől választottam az Így volna szép című verset. Megmondom őszintén, eddig a pontig nem nagyon szavaltam ilyen típusú verseket, és elkezdtem érdeklődni Dsida Jenő iránt, és nagyon megtetszett ez a verse. Ezért gondoltam, hogy kipróbálom magamat egy ilyen fajta verssel is.” - mesélte a Vajda János Gimnázium diákja.

A verseny három helyszínen, a könyvtár olvasótermében, az emeleti oktatóteremben és a Gyermekkönyvtárban zajlott. A 14, 5-6. osztályos induló a Gyermekkönyvtárban mutatkozott be, ahol Pappné Beke Judit és Dr. Gárdos Lászlóné volt a zsűri tagja. A diákok körében nagyon népszerűek voltak Wass Albert és Kányádi Sándor versei.

„Mindig is szerettem a szavalást, és érdekesnek találom. Szeretem az ilyen szép verseket, és szeretek szavalni. Jó érzés mesélni.” - mondta az 5-6. osztályos korcsoport első helyezettje, Lázár Panna.

A zsűri elnökének idén is Dr. Cséby Gézát kérték fel. Az irodalomtörténész elmondta, a versenynek idén is színvonalas volt, és voltak kiemelkedő versmondók is. A diákok nagyon felkészültek voltak, és nem csak elmondták a verseket, de át is adták azok mondanivalóját. Kiemelte, nagyon nagy öröm számára, hogy egyre több fiatal olvas és szaval verset.

„Valóban voltak egészen magas szinten előadott versek, teljesen olyanok voltak, mintha felnőttek, és olyan versmondók mondanák, akik már hosszú-hosszú évek óta ebben tevékenykednek. Mi azt vettük figyelembe a díjak kiosztásánál, hogy ki volt az a személy, aki a leginkább megértette, és a leginkább tudta saját előadóművészetével ezt a mondanivalót átadni.” - tájékoztatott az irodalomtörténész.

Idén nyolc oktatási intézmény, a Ranolder, a Csány-Szendrey, a hévízi Illyés Gyula, a gyenesdiási és alsópáhoki általános  iskolák, valamint a Vajda János Gimnázium, az Asbóth és a Közgazdasági Szakgimnázium diákjai indultak a versenyen. Többségében versek hangzottak el, de olyanok is voltak, akik prózával készültek. A szervezők jövőre is várják a szavalni szerető általános és középiskolás diákokat a 22. Szép magyar beszédért versenyre.

Regman Karola - Keszthelyi TV       

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó