+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fagykár, belvíz
2017. február 10. péntek 11:00 - Keszthely
Fagykár, belvíz
Az elmúlt tíz év legerősebb tele az idei. Főleg a gyümölcsösökben és a szántóföldi növények körében okozott károkat eddig a fagy. Az elmúlt hetek hideg időjárása próbára tette a termőrügyeket és a szántóföldi kultúrákban is veszteségeket okozhatott. A keszthelyi Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft.-nél is megkezdődött a károk felmérése. Eddig úgy tűnik, a fagy elhanyagolható mértékű kárt okozott, most inkább a belvíz okoz problémát.

Így néz ki a rozs levele, ami a hideg miatt fagyott el. Szerencsére nem ez a jellemző a földeken, legalábbis a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. területein. A csaknem hétszáz hektár nagyságú szántón már felmérték a károkat, de szerencsére nem okozott problémát eddig a tél. A folyamatos hideget általában jól tűrik ezek a növények, inkább a hőingás az ellenség. Az éjszakai fagyot követő nappali felmelegedés következtében fellépő talajmozgás eltépi a levelet a gyökértől, ez most nem következett be. Zsittnyán Tamás, a Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: még nincs vége a télnek, így a fagykárveszély nem múlt el.

"Én úgy gondolom, hogy még várni kell azzal, hogy 100 %-os biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy a növények hogyan vészelték át ezt a hideg periódust. Látszanak fagykárok az agrárszektorban. Nagyon féltjük a repcéket, főleg a későbbi, gyengén kelt állományokat, illetve őszi kalászosokat." - nyilatkozta Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szántók jelentősebb részén az olvadás, a csapadék okoz most inkább problémát. Annak ellenére, hogy a fagykár ellen védő vastagabb hótakaró idén is hiányzott eddig, a belvíz így is gondot jelent.

Zsittnyán Tamás elmondta még: "Rendkívül nagy belvizünk van. Mi magasabb területen vagyunk, tehát a szántóterületeinken nem úgy jelentkezik, mint mondjuk az Alföldön vagy Zala megye mélyebb fekvésű részein. Berekterületünkben gyakorlatilag 100 %-os vízborítottságról beszélhetünk." 

Ezen a területen is nagy felületen állt meg a víz. Nem tud elszivárogni, mivel a talajréteg továbbra is fagyos és nem engedi át a felszínen megolvadt havat és jeget, illetve a csapadékot. Az országban jelenleg több, mint harmincnyolcezer hektár van víz alatt. Zala megyében és Keszthelyen jobb a helyzet.

"A keszthelyi területen is a Zala jobb parti szakaszán, illetve a keszthely-hévízi védelmi szakaszon és a Zala bal parti szakaszán a Szombathelyi Vízügyi Igazgatóság emberei első fokú védelmi készültséget rendeltek el. A pécsi vízügyhöz tartozik a balatonlellei belvízvédelmi szakasz, itt is első fokú védelmi készültség van elrendelve." - tájékoztatott Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A legtöbb helyen magasabb, másodfokú készültség van elrendelve a várhatóan tovább romló belvízhelyzet miatt. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus