+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fagykár, belvíz
2017. február 10. péntek 11:00 - Keszthely
Fagykár, belvíz
Az elmúlt tíz év legerősebb tele az idei. Főleg a gyümölcsösökben és a szántóföldi növények körében okozott károkat eddig a fagy. Az elmúlt hetek hideg időjárása próbára tette a termőrügyeket és a szántóföldi kultúrákban is veszteségeket okozhatott. A keszthelyi Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft.-nél is megkezdődött a károk felmérése. Eddig úgy tűnik, a fagy elhanyagolható mértékű kárt okozott, most inkább a belvíz okoz problémát.

Így néz ki a rozs levele, ami a hideg miatt fagyott el. Szerencsére nem ez a jellemző a földeken, legalábbis a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. területein. A csaknem hétszáz hektár nagyságú szántón már felmérték a károkat, de szerencsére nem okozott problémát eddig a tél. A folyamatos hideget általában jól tűrik ezek a növények, inkább a hőingás az ellenség. Az éjszakai fagyot követő nappali felmelegedés következtében fellépő talajmozgás eltépi a levelet a gyökértől, ez most nem következett be. Zsittnyán Tamás, a Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: még nincs vége a télnek, így a fagykárveszély nem múlt el.

"Én úgy gondolom, hogy még várni kell azzal, hogy 100 %-os biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy a növények hogyan vészelték át ezt a hideg periódust. Látszanak fagykárok az agrárszektorban. Nagyon féltjük a repcéket, főleg a későbbi, gyengén kelt állományokat, illetve őszi kalászosokat." - nyilatkozta Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szántók jelentősebb részén az olvadás, a csapadék okoz most inkább problémát. Annak ellenére, hogy a fagykár ellen védő vastagabb hótakaró idén is hiányzott eddig, a belvíz így is gondot jelent.

Zsittnyán Tamás elmondta még: "Rendkívül nagy belvizünk van. Mi magasabb területen vagyunk, tehát a szántóterületeinken nem úgy jelentkezik, mint mondjuk az Alföldön vagy Zala megye mélyebb fekvésű részein. Berekterületünkben gyakorlatilag 100 %-os vízborítottságról beszélhetünk." 

Ezen a területen is nagy felületen állt meg a víz. Nem tud elszivárogni, mivel a talajréteg továbbra is fagyos és nem engedi át a felszínen megolvadt havat és jeget, illetve a csapadékot. Az országban jelenleg több, mint harmincnyolcezer hektár van víz alatt. Zala megyében és Keszthelyen jobb a helyzet.

"A keszthelyi területen is a Zala jobb parti szakaszán, illetve a keszthely-hévízi védelmi szakaszon és a Zala bal parti szakaszán a Szombathelyi Vízügyi Igazgatóság emberei első fokú védelmi készültséget rendeltek el. A pécsi vízügyhöz tartozik a balatonlellei belvízvédelmi szakasz, itt is első fokú védelmi készültség van elrendelve." - tájékoztatott Siklós Gabriella, Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A legtöbb helyen magasabb, másodfokú készültség van elrendelve a várhatóan tovább romló belvízhelyzet miatt. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó