+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 88 bot, 30 év munkája
2017. február 22. szerda 15:42 - Keszthely
88 bot, 30 év munkája
88 faragott botot, összesen 104 alkotást állítottak ki a Fejér György Városi Könyvtárban. Csíky Pál fafaragó a pásztorbottól egészen a 18. századi sétapálcáig követik végig a botok történetét és fejlődését. A könyvtár olvasóterme zsúfolásig telt az érdeklődőkkel, akik a megnyitó után egyenként is szemügyre vehették a kiállított munkákat.

Csíky Pál fiatal kora óta farag hobbi szinten, nyugdíjas kora óta pedig ez tölti ki a napjait. Feszületek és használati tárgyak is kerülnek ki a keze alól, de legnagyobb örömét a pásztorbotok és a sétapálcák faragásában leli. A könyvtárban kiállított 88 faragott bot 30 év munkájának a gyümölcse.     

A kiállítást Pelcz István nyitotta meg, aki betekintést nyújtott a botok fejlődésének több száz éves történetébe, és természetesen az alkotót is méltatta.

„Egy alkalommal Pali barátom azt mondta, hogy engem most bevinne az ő kis faragó kuckójába, és megmutatta a munkáit. Megmondom őszintén, kicsit szégyelltem magam, mert azt hittem, hogy csak játszogat, de amit láttam, arra valóban azt mondom, hogy a legeslegtisztábban elismerésre méltó művészi munkák sora, amely a népművészet és a polgári művészet között átjárást biztosít.” - mondta Pelcz István, tanár.

A bot az egyik legrégebbi, ember által készített eszköz. A kezdetekkor használati tárgynak számított, majd rituális célokra is használták, később pedig a sétapálca státuszszimbólumnak is volt. A keszthelyi alkotót a természet szeretete inspirálja, viszont nem ragaszkodik a hagyományokhoz. Így számos ezüstfejű, faragott sétapálcát láthatnak az érdeklődők, de olyan is szép számmal akad, amelynek a végére egy fogantyú, vagy egy szarvdarab került.                                                                         

„Gyerekkoromban farigcsáltam és készítettem, majd felnőtt koromban komolyabban nekiálltam. Ha láttam egy szép fát, a fában valami érdekeset, akkor megpróbáltam abból valamit kihozni. Tulajdonképpen a természet és a fa, az egy csodálatos anyag, és annyira sokszínű, hogy abból, ha valakinek egy kis fantáziája van, és egy szép botot talál, abból biztos összejön valami.” - mesélte az alkotó, Csíky Pál.

Az alkotó 10 éve tagja a keszthelyi Fafaragó Szakkörnek is, ahol a szakkör vezetőjétől és a fafaragó társaitól is nagyon sok segítséget és inspirációt kap. Az alkotó idén tölti be a 70. életévét, így ez a kiállítás egyfajta tisztelgés is az életműve előtt. A tárlat március 18-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg az olvasóteremben. 

Regman Karola - Keszthelyi TV                                                 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó