Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Drón segít a precíziós gazdálkodásban
2024. már. 20. szerda | Keszthely
Drón segít a precíziós gazdálkodásban
Új szórófejes, valamint meteorológiai előrejelzést segítő drónok állhatnak a növényvédelem szolgálatába. Az agráriumban elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás, az innovatív technológiák használata, ezek ugyanis hozzájárulnak a magasabb terméshozamhoz, az egészségesebb növények fejlődéséhez. Az eszközöket a MATE Georgikon Campuson mutatták be.

Bemutató drónosrepülést tartottak a Georgikon Campus földjein. Vízzel demonstrálták, hogy milyen magasságban, milyen teljesítménnyel képes a permetezésre az eszköz. Olyan rendszert alakítottak ki a fejlesztők, mellyel pontosan annyit és oda tudnak permetezni, amennyi kell.  Így kevesebb kemikália terheli a környezetet és gazdaságosabb is a beavatkozás. A drón 100%-ban magyar fejlesztésű, egy zalaegerszegi cégnek köszönhető. Ezenkívül egy precíziós meteorológiai szolgáltatást is bemutattak.

„A kettő úgy kapcsolódik össze, hogy ha megtaláljuk azokat a feltételeket, amivel mind a növényvédőszer tapadása, kijuttatás mennyisége, az időjárási körülmények optimalizálva lehetnek, akkor ez együtt tudja elérni azt a kritikus szintet, amit egyébként már uniós szinten is a Greendeal nevű programban meghirdettek, ez az Európai Uniós szabályozás. Úgyhogy azt gondoljuk, hogy kettőnek az összekapcsolása feltétlenül szükséges. Tehát nem elég jól kijuttatni, a növényvédőszert, hanem nagyon fontos, hogy mikor juttatjuk ki.” - mondta el Huszti Levente a MouldTech Systems Kft. üzletfejlesztési vezetője.

A bemutatóval egybekötött előadáson a Georgikon Campus növényorvosi MsC-s hallgatói is részt vettek. Tanulmányaik során is tapasztalják azt, hogy az innovatív megoldások elengedhetetlenek az agráriumban. 

„Van benne teljes mértékig potenciál szerintem, már tényleg ez a jövő. Már a szántóföldeken is látjuk, hogy mennyire felváltotta a gépeket az önjáró permetező például. Szerintem van benne potenciál mindenképpen.” - osztotta meg Császár Zsófia hallgató.

A hazai növényorvosoknak Európában az egyik legszigorúbb rendszerben kell dolgozniuk. Sok a kihívás előttük, hogy a lehető legbiztonságosabb élelmiszer előállításában tudjanak segíteni. A Georgikonon is cél, hogy minél hasznosabb tudást adjanak a leendő szakembereknek.

„A precíziós gazdálkodás, a precíziós növényvédőszer kijuttatás, egyáltalán a precíziós előrejelzési technológiáknak egyre nagyobb jelentősége van. Ezeknek az alkalmazásával jelentősen csökkenthető a növényvédőszer felhasználás. És természetesen nekünk itt a Georgikonon a növényorvos képzésben alapvető feladatunk, hogy azt mutassuk meg a hallgatóknak, hogy mi a jövő, mi vár rájuk, vagy akár néhány év múlva, amikor ők kikerülnek a gyakorlatba és erre is felkészülten tudjanak válaszolni.” - hangsúlyozta Dr. Takács András Péter a MATE Georgikon Campus egyetemi docense.

A precíziós technológiáknak egyre nagyobb a jelentőségük. Folyamatosan jelennek meg új kártevők, ráadásul 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
16 növényvédelmi szakember végezte el a tanfolyamot a MATE Georgikon Campusán.
| 2023. júl. 31. hétfő 17:53 | Keszthely
Sokakat érdekelt a Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, a gépek többségét ki is lehetett próbálni.
| 2022. ápr. 1. péntek 15:18 | Keszthely
Az akciót a sztráda zalai szakaszán hajtották végre a rendőrök.
| 2021. nov. 15. hétfő 16:15 | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtárban vendégeskedett a Digitális Élményközpont.
| 2020. dec. 16. szerda 15:52 | Keszthely
Mobilalkalmazással és nyilvántartással szabályoznák január 1-től pilóta nélküli légijárművek használatát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.