+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elűzték a telet az ovisok
2024. február 7. szerda 16:44 - Keszthely
Elűzték a telet az ovisok
Vidám maskarákba bújva farsangoztak a gyermekek az egyik keszthelyi óvodában. A Sopron utcai tagintézmény 5 csoportjában játékos feladatokkal készültek a pedagógusok, a szülők pedig az ünnepkörhöz tartozó finomságokkal lepték meg a kicsiket. Az Életfa oviban kiszebábot égettek, így búcsúztatták el a telet.

Az ünnepkörhöz kapcsolódó mondókák, énekek egyaránt előkerültek a farsangi mulatságon. Az ovisok szívesen öltöznek be, nagyon szeretik ezt a programot. A fiúk körében a szuperhősök hódítottak. A lányoknál idén is népszerűek voltak a hercegnős jelmezek, Elza, Anna, Belle és Aranyhaj ruháit viselték a legtöbben. Rajzfilmfigurák is megjelentek, sokan választották a Mancsőrjárat valamelyik figuráját.

„Azért öltöztem be, mert szeretem nézni a Mancsőrjáratot a TV-ben. Anya csinálta a jelmezem, a Skye repülőt is.” - mondta el Zitek Léna.

Nem volt hiány az állatfigurákból sem. Foglalkozásokat szintén sokan választottak.

„Azért választottam ezt, mert a keresztapukám is szakács.” - osztotta meg Papp Bianka.

A szülők nemcsak a jelmezek készítésével járultak hozzá az ünnep sikeréhez. Fánkok, sütemények sorakoztak a csoportszobák asztalain, melyeket jóízűen fogyasztottak el a csöppségek a játékokat követően. A farsang minden évben nagyon népszerű rendezvény, melynek lebonyolításába mindenki be tud kapcsolódni.

„A szülőket is be tudjuk kapcsolni egy kicsit ebbe a farsangi hagyományba. Nagyon finom farsangi fánkokkal készültek nekünk, a gyerekeket készítik fel különböző házi készítésű jelmezekkel. Így egy kicsit egy kicsit a közösséget is építjük és ugye a közösségi élmény a gyerekeket is mindig összekovácsolja.” - fogalmazott Bertók Csabáné a Sopron Utcai Tagóvoda vezetője.

Az Életfa Óvodában kiszebábot égettek. A pedagógusok fontosnak tartják, hogy a néphagyományokkal is megismertessék a kicsiket. Az udvaron megrakott máglyára mindannyian bedobhatták a kiszéket. Emellett hangos kántálással és csörömpöléssel űzték el a telet.

„Ez egy téltemető népszokás. Ilyenkor a gyermekekkel rongyokba öltöztetett szalmabábokat készítünk, amiket némi zaj kíséretében tűzre dobunk és így aztán végignézzük, ahogy elhamvad a tél jelképesen.” - emelte ki Benes Noémi általános helyettes.

A kiszebábokat a gyermekekkel közösen készítették el. Ezt mindig nagy örömmel csinálják az ovisok.

„Szénából készült, hogy elűzzük a telet.” - válaszolt kérdésünkre Némethy Zoé.

A babona szerint minden rossztól megszabadulunk a kiszebáb égetéssel. A hagyomány szerint a tél mellett a betegséget is elűzik vele. Az időjárás előrejelzés szerint sikerrel jártak az óvodások, a következő napokban sem hóra, sem hidegre nem kell számítani.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus