Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Bereczky Csaba kapta a Pro Cultura Keszthely-díjat
2024. jan. 23. kedd | Keszthely
Bereczky Csaba kapta a Pro Cultura Keszthely-díjat
Bereczky Csaba fafaragó, az MMA rendes tagja, Népi Iparművész kapta a Pro Cultura Keszthely díjat. A Népművészet Mestere Keszthely kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül vehette át a város 20. -jubileumi – oklevelét, amelyet Manninger Jenő polgármester és Csótár András az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke adott át, megköszönve a kiváló alkotónak a hagyományápolásban, a fiatalok oktatásában, a nemzetünk kultúrájában – a több mint öt évtizede végzett munkáját.

 A magyar kultúra napján, vehette át Bereczky Csaba Keszthely elismerését, a Pro Cultura Keszthely díjat. A Népművészet Mestere, a kultúrában nagy közösségépítő szerepet, igazi értékteremtő munkát tudhat magáénak. 1973-től egy népművészeti mozgalmat hozott létre. Nemcsak faragott, hanem oktatott is. Több szakmai anyagot írt. Gyerekeket, felnőtteket tanított a fafaragásra. 1975-ben megalapította a városban a fafaragó szakkört. Alkotóházakat, Népművészeti Műhelyeket, táborokat hozott létre - hangzott el az ünnepségen a díjazott méltatásában. "Úgy érzem,hogy nem volt hiába való ez a munka, mert méltó elismeréssel jutalmaztak. Én folyamatosan, tehát ezt követően is elánnal, lendülettel végzem ezt a munkát. Látom azt az eredményt, hogy pl. a fafaragók közül –akik a szakkörből kinőttünk – jelenleg három Népművészet Mestere van Keszthelyen. Iparművészek lettek, minimum. öten ezen a területen. Tehát volt értelme és látom azt, hogy amit át tudtam adni a nálamnál fiatalabb korosztálynak, remélhetőleg tovább fogják ezt a kultúrát ápolni és továbbadni."- mondta Bereczky Csaba.

Az ünnepségen Csótár András az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke, a díj egyik létrehozója, kultúránk gazdagságáról, annak megőrzéséről, nemzeti kincsünk továbbadásának jelentőségéről beszélt a 20. Pro Cultura Keszthely díjátadón.

"Nagyon örülök annak, hogy ebben a kettő évtizedben mindegyik díjátadáson részt tudtam venni és való igaz,hogy a kitüntettek közül többnek az előterjesztője, javaslattevője is én voltam. Bereczky Csabát nagyon régóta ismerem, és mivel több mint öt évtizedes szakmai múlt áll mögötte, mivel a Nemzeti Kulturális Akadémiának tagja,mivel idén- a felterjesztéskor idén, most ahogy beszélgetünk már tavaly- volt az életmű kiállítása, így javasoltam Keszthely Város Képviselőtestületének, hogy Bereczky Csaba kapja meg ezt a jubileumi kitüntetést, elismerést."- nyilatkozott Csótár András.

Az ünnepségen mutatták be Bereczky Csaba: Átörökítendő értékeink című kötetét, amelyet szülei emlékére írt a fafaragó mester.Manninger Jenő polgármester a magyar kultúra ünnepén beszélt őseink kulturális hagyatékairól,amelyeket kötelességünk ápolni, utódainknak átadni. Kiemelve Bereczky Csaba munkásságának értékét, aki egregyi földműves és nagyváradi iparos nagyszülők gyermekeként viszi tovább elődeinek hagyatékát, a magyar népművészet kincseinek ápolását és átadását. Megosztja tudását az alkotótársakkal, hogy a régi hagyományok fennmaradhassanak."Hosszan és nagyon sok helyen vett részt a népművészet munkájában. Nemcsak itt,hanem országosan is, és ami a legfontosabb, hogy talán nekünk, hogy oktatott itt és tanította a fiatalokat. Tehát érdemes a könyvét megnézni. Nagyon jó példa arra, hogy milyen értékeket lehet létrehozni. Ez egy népművészet,mi meg egy város vagyunk,de azt hiszem, hogy Keszthelynek a kultúrája mondhatja azt, hogy egy város attól igazán város, hogyha oktatás és kultúra ami jelen van. Hiszen a kultúra az, ami a városnak igazán megadja a jellegét és a népművészet, a tánc mindig is jelen volt Keszthely életében."-mondta város polgármestere,Manninger Jenő.

A magyar kultúra napjának 35.ünnepe Keszthelyen Laposa Julcsi - Junior Prima Díjas népzenész és zenekarának lemezbemutató koncertjével zárult.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely testvértelepüléséről, Batumiból érkezett táncosok és énekesek szórakoztatták a közönséget.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Manninger Jenő polgármester értékelt a Híradó Pluszban.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszthely
A kategóriákban mintegy száz iskola diákja mutatta be tudása legjavát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:49
Göcsej Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.