+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A hadszintérről bélyeg nélkül
2024. január 15. hétfő 16:14 - Gyenesdiás
A hadszintérről bélyeg nélkül
Hadifogolylevelekből nyílt kiállítás Gyenesdiáson. A háborús megemlékezés részeként az orosz hadszíntérről küldött írásokból rendeztek tárlatot. Gyenesdiáson minden évben tisztelegnek a hősi halált halt honvédek előtt.

Tárogató kísérte a Gyenesdiási Dalárda katonadalait a megemlékezésen.  Dr. Szántó Endre egy Don-kanyarban írt tábori levelezőlapból idézett. A helytörténész azt mondta, a doni katasztrófában néhány nap alatt több mint százezer magyar katona sebesült meg, halt meg, tűnt el vagy esett hadifogságba.

„A fegyverzet és felszerelés a németekhez képest hiányos, és korszerűtlen volt. A nyár folyamán a folyó nyugati partján maradt szovjet hídfők felszámolására tett sikertelen kísérlet során mintegy 26-27 ezer magyar katona vesztette életét.  A tiszti kar 20%-a, a legénység 15%-a, és a munkaszolgálatosok 6%-a esett el, halt meg, került hadifogságba, vagy sebesült meg 1942 október 1-éig.”

A megemlékezés mellett ezúttal kiállítással is emlékeztek a világháborúk áldozataira. Lakits Attila első világháborús hadifogolylevél-gyűjteményének egy részletét tárják a közönség elé.

„Ennek az eseménynek a színesítésére, meg megemlékezés céljából kértünk meg egy elszármazott gyűjtőt, - aki most Pécsett él, de amúgy gyenesdiási – és az ő első világháborús hadifogoly levelezéséből egy kis szemelvényt, - mert ez csak egy kis töredéke, ami itt van az ő hatalmas gyűjteményének – ezek az Orosz hadifogolytáborból írt képes és egyéb levelező lapok, ami a falon és a tárolóban láthatóak most.” - avatott be minket Hársfalvi Györgyné, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár dolgozója.

A tárlat a hónap végéig látható a Községházán. Január 30-án és 31-én közönségtalálkozón személyesen mutatja be az érdeklődőknek a leveleket Lakits Attila.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus