Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Karácsonyi kézműveskedés a múzeumban
2023. dec. 19. kedd | Keszthely
Karácsonyi kézműveskedés a múzeumban
Mézeskalácsot sütöttek és különböző karácsonyi dekorációkat készítettek a családok a Balatoni Múzeumban. Az intézmény minden ünnephez kapcsolódóan szervez kézműves foglalkozásokat, ezek mindig nagy népszerűségnek örvendenek. A Néprajzi Látványtárban minikiállítást nyitottak a karácsonyi szokásokhoz kapcsolódó tárgyakból.

A gyerekek szakszerű segítséget kaptak a mézeskalács elkészítéséhez. A tipikus karácsonyi sütemény összeállítása a fiúk körében is nagy érdeklődésre tartott számot. Sok család készíti otthon ezt az édességet, a Balatoni Múzeumban azonban újabb technikákat, díszítési lehetőségeket tanulhattak meg az érdeklődők. Ezúttal különböző magokkal dekorálták az édességet.

„A gyúróval így meggyúrtuk. Mondták nekem, hogy még egy picit vékonyra csináltam, és akkor próbáltam újra és újra, aztán végül tudtam csinálni jól. Akkor aztán még alak izé volt, akkor ráraktuk az alakot, és aztán ráraktunk három típusú magot. Most éppen nem tudom milyen mag, de volt ott mag.” - mondta egy résztvevő, Antal Csongor.

A karácsonyi díszek elkészítéséhez most is minden alapanyag rendelkezésre állt. Voltak, akik papírcsillagot készítettek, ezt dekorálták különböző szalagokkal, filcekkel és csillámporral. Népszerű volt a tobozból készülő karácsonyi manó, ehhez fonalból készítettek sapkát a gyerekek. Az érdeklődők egy minitárlat keretében a régi karácsonyi hagyományokba is beleshettek, a betlehemezés kellékeit is szemügyre vehették.

„Itt Zalában még találtak regösöket az 1900-as évek elején is, illetve a betlehemezés is nagyon népszerű volt itt nálunk, de ugye ez egész Magyarországra jellemző. Ami kifejezetten népszerű volt itt Zalában, vagy több helyen előfordult a környéken, a Balaton környékén, az a bábtáncoltató betlehemezés. Ez nagyon egyedi itt nálunk, több bábtáncoltató betlehem is van a gyűjteményben.” - tette hozzá Csüllög Zsófia, a Balatoni Múzeum néprajzos-muzeológusa.

Akiket érdekelnek a néphagyományok, azoknak érdemes betérni a Balatoni Múzeumba, hiszen nem csak megnézhetik a kiállított tárgyakat, hanem információt is kaphatnak azok eredetéről és egykori funkciójáról.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. dec. 23. szombat 17:04 | Keszthely
Rendhagyó módon szombaton gyújtották meg Keszthelyen a szeretet lángját.
| 2023. dec. 22. péntek 14:39 | Keszthely
Az ünnepek alatt jelentősen megnő a lakástüzek száma.
| 2023. dec. 21. csütörtök 13:04 | Keszthely
Énekkel, tánccal és szavalatokkal készültek az intézmény diákjai a hagyományos ünepségre.
| 2023. dec. 19. kedd 16:43 | Keszthely
A Mikulás is meglátogatta a tagságot, akik tagtársaik műsorát is élvezhették a szeretetünnepen.
| 2023. dec. 18. hétfő 15:32 | Keszthely
Idén is több karton édességet ajánlott fel a keszthelyi gyár.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.