+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hetedik MŰSZAK
2017. július 17. hétfő 17:16 - Cserszegtomaj
Hetedik MŰSZAK
Hét éves a MŰSZAK. A cserszegtomaji kulturális piknikre idén is számos művészeti területről várták az alkotókat. A hét folyamán akciófestés is lesz, pénteken pedig az elkészült műveket láthatják az érdeklődők. A Művészek Szabad Alkotóközössége idén Halápy János festőművész előtt tiszteleg.

Halápy János 1893-ban született Pórszombaton. Autodidakta módon kezdett el festeni, tehetségére bajai rajztanára figyelt fel. Élt és alkotott Budapesten, majd három éven át Párizsban is. A franciaországi képein leginkább Matisse hatása figyelhető meg. Sokan a Balaton festőjeként tartják számon, fennmaradt képei között azonban számos csendélettel és portréval is találkozhatnak az érdeklődők.

„Halápy Jánost azért választottuk, mert most már évek óta nálunk szokás, hogy Keszthelyhez, Zala megyéhez kötődő, olyan festőket mutatunk fel, aki valamikor nagyot alkotott. Itt a művészettörténésztől nem hangzott el, de ő Párizsban megnyert egy nagy rajzkiállítást, tehát azért elég hírneves volt, és ez most úgy elhalványodott.” - mondta a MŰSZAK alapítója, Takács Ferdinánd.

A kulturális pikniket hetedik éve rendezi meg saját kertjében Takács Ferdinánd és Szencz Lívia. A művésztelep célja, hogy a festő- szobrász és grafikusművészet, és az irodalom területéről is egybegyűjtse az alkotókat, akik egy héten át közösen dolgozhatnak. Az alkotótábor témája teljesen szabad, vannak, akik itt kapnak ihletet, de többen – például Tirnován Tamás is - már kész ötlettel érkeznek.

„Jelen pillanatban egy bagolycsalád foglalkoztat. Egy juharfa gerendába faragom, és ebben az a kihívás számomra, hogy a geometrikus hasábot nagyon kis mértékben átfaragva, a néző számára egy értelmezhető, egy szeretetet sugárzó bagolycsaládot mutasson meg.” - tájékoztatott a szobrászművész.

A MŰSZAK során egy héten át alkotnak a művészek Cserszegtomajon. Szerdán délután 6 órakor akciófestésre várják az érdeklődőket, ahol a művészek egy üveglapra fognak alkotni. Pénteken pedig a művésztelep záró kiállítására kerül sor, ahol az egy hét alatt elkészült munkákat veheti szemügyre a közönség.

Regman Karola - Keszthelyi TV              

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó