+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az agrárium aktualitásait vitatták meg
2023. december 6. szerda 17:18 - Keszthely
Az agrárium aktualitásait vitatták meg
Az agrárium kihívásairól szólt a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének évzáró fóruma. Az idén az Amazon Ház adott otthont az eseménynek. A programon szó esett az emelkedő input árakról, és az ukrán gabona veszélyeiről. Felszólalt a NAK és a MAGOSZ elnöke, valamint az Agrárminisztérium államtitkára is.

Nehéz évet zártak a gazdálkodók az idén is. Az agráriumban dolgozóknak nem csak az időjárással kell megküzdeniük, hanem a piaci viszonyok teljes felborulásával. Már a COVID idején tapasztalhatták a változásokat, az orosz-ukrán háború és az azt követő infláció azonban jelentős kihívások elé állította őket. Többe kerül a műtrágya és a különböző növényvédő szerek, ugyanakkor a felvásárlási árakban nem tapasztalható szignifikáns emelkedés.

„Ez egy nagyon nehéz időszak a magyar mezőgazdaság számára. A kiszámíthatatlanság, az eddig szokatlan versenyhelyzet, ami ráadásul egy torz verseny, hiszen egy olyan versenytárssal, versenytársakkal kell megküzdenünk a saját piacainkon is, akiknek a szabályozási környezete eredendően más, mint a miénk. Sokkal alacsonyabb költségszerkezettel képesek előállítani élelmiszert a szabályozási különbözőségek miatt.” - tájékoztatott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A gazdáknak az ukrán gabona is fejfájást okoz. Északkeleti szomszédunkban akár 5-600 ezer hektáros gazdaságok is vannak, ahonnan tonnaszám tudnak árut szállítani. A szakemberek ezért is tartják aggályosnak Ukrajna uniós csatlakozását, hiszen az EU-s támogatások miatt hatalmas árudömping árasztaná el Európát. Ennél is nagyobb probléma az Unióban betiltott növényvédő szerek használata.

„Azt gondolom, hogy korszerű technológiával, genetikai módosított növények köztermesztésbe vonásával dolgoznak. Húszféle olyan hatóanyagot azonosítottunk be, amit az Európai Unióban minimum 10 éve kitiltottak. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy számunkra mindent kötelezően előírva és szigorúan betartva, a környezetvédelmi és minden egyéb előírás, állatjóléti és minden, náluk pedig semmit nem tartanak be, és innentől kezdve teljeskörűen lenyomnak bennünket, versenybe sem tudunk szállni.” - emelte ki Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

A kormány kiemelten fontos területként kezeli az agráriumot, ezért mindent megtesz a gazdák védelmében. Amellett, hogy széleskörűen ellenőrzi az áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat, a Vidékfejlesztési Programban támogatással segíti a gazdálkodókat. Az Agrárminisztérium nem csak anyagilag, hanem az adminisztrációs feladatok elvégzésében is segít.

„Az idei esztendőben év végéig közel 277 milliárd forint támogatási előleget próbálunk kiutalni a mezőgazdasági termelőknek. A másik oldalon pedig azzal számolhattak, akik részt vesznek különböző környezeti programokban: agrár környezetgazdálkodási programban, ökológiai gazdálkodásban, hogy számukra is több tízmilliárd forint értékben próbáltunk most előleget biztosítani.” - tette hozzá Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár

A fórum jó alkalmat adott a résztvevőknek a találkozásra, a tapasztalatok megosztására. Emellett elsőkézből kaphattak válaszokat az ágazatot leginkább foglalkoztató kérdésekre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus