+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Múzeumpedagógusok találkoztak
2023. december 1. péntek 16:14 - Keszthely
Múzeumpedagógusok találkoztak
Keszthelyen tartották múzeumpedagógiai módszertani napjukat a Zala vármegyei szakemberek. A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak, tanácskozhassanak. A régió múzeumi szakembereinek sokat jelent a tapasztalatcsere.

A keszthelyi múzeumok szép számmal kínálnak múzeumpedagógiai foglalkozásokat. A Balatoni Múzeumban ilyen volt többek a Márciusi Ifjak program, amikor nemcsak a múzeum falain belül mutatták be a relikviákat, hanem oktatási vagy kulturális intézményekben is. Nagyon népszerű a Mesterségek Napja, melyen a szakemberektől lehet ellesni a technikák alapjait. A tanácskozás helyszínének azért is ajánlották fel a keszthelyi múzeumot, mivel nagy hagyománya van a múzeumpedagógiának a 125 éves intézményben.

„Lehet, hogy korábban nem így hívták, hanem szakköröknek, vagy egyéb más programoknak. Ugye 1951-ben van egy olyan dokumentumunk, amikor felszólítják, vagy felkérik a muzeális intézményeket az országos központból, hogy múzeumi szakköröket hozzanak létre és tulajdonképpen innentől datálható, legalábbis itt a Balatoni Múzeumban, hogy létezik a múzeumpedagógia gyerekekkel, diákokkal a közös munka. Hiszen kiállítások is voltak itt az elmúlt évtizedekben.” - mondta el Németh Péter igazgató.            

A vármegye minden intézményében fontosnak tartják, hogy a fiatalokat és a családokat is megszólítsák a különböző foglalkozásokkal. Nemezelésről, szabadulószobákról, rejtvényfüzetekről is osztottak meg tapasztalatokat a résztvevők. A legfiatalabb intézmény, a Mindszentyneum tevékenységéről is szó esett.

„Tényleg nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek és a családok is megtaláljanak bennünket. És nagy örömmel mondhatom el, hogy most készítettünk el egy kis számvetést az elmúlt egy évről. És nemcsak az egyéves számot, hanem a januártól levő számot, hiszen 120 diákcsoportunk volt ebben az évben. Tehát úgy gondolom, hogy az látszik és magáért beszél, hogy mindent megteszünk, hogy az iskolásokat, a még kisebbeket is valahogyan megszólítsuk.” - emelte ki Csengei Ágota, a Mindszentyneum vezetője.

A múzeumpedagógiai módszertani napot a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága hívta életre. A cél az volt, hogy tapasztalataikkal segíthessék egymást a jelenlévő szakemberek, erősítsék ezáltal kapcsolatrendszereiket.

„Az összes múzeum, kiállítóhely, ami Zala megyében található, nagyon erős múzeumpedagógiában. És az a célunk, hogy az egyes múzeumpedagógiai kezdeményezések, azok ne szigetszerűek legyenek, hanem a jó gyakorlatokat más szakemberek is a megye területén megismerhessék, elleshessék és alkalmazhassák a saját gyakorlatukban.” - fogalmazott Havasi Bálint a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

A múzeumpedagógia közvetlen célja, hogy a múzeumi anyagot sokoldalúan és élményszerűen ismertesse meg a hallgatósággal. Emellett elérhető általa az is, hogy kialakítsa a közönségben a kulturális ismeretekre való nyitottságot, a múzeumlátogatóvá válást.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus