+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Konferenciát tartottak a horgászok
2023. november 29. szerda 16:46 - Rádpuszta
Konferenciát tartottak a horgászok
December közepéig tartanak a lehalászások a Balaton környéki tógazdaságokban, és a telepítés is befejeződik addigra. Többek között erről is tanácskoztak a Rádpusztán rendezett Balatoni Horgász Konferencián. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszélt a horgászokat érintő tévhitekről is a szakmai tanácskozáson.

Már októberben is többször járt a halszállító autó Keszthelyen. Süllőket, balinokat és pontyokat telepítettek a Balatonba. Az uszonyosok az öreglaki tógazdaságokból származtak. Ősszel a halaknak a helykeresési időszaka zajlik, tavaszra szokják meg az új környezetet. A lehalászások és a telepítések december közepéig lezajlanak, erről Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszélt a Balatoni Horgász Konferencián. Előadásában az elmúlt időszak tévhiteit is el kívánta oszlatni.

„Gyakran ér az a vád bennünket, hogy direkt szaporodásképtelen pontyokat telepítünk. Például, hogy az angolna az itt szaporodik a Balatonba, azért van még mindig angolna. Hogy a kihelyezett hal ott marad, ahova kihelyezzük és azért nem lehet fogni, mert nagyon kevés helyre helyezünk ki., vagy csak az egyik medencébe helyezünk vagy a másikba. A süllőfészkeket kiszedjük a Balatonból, elvisszük és alig hozunk vissza helyettük, tehát vannak itt olyan gondolatok és olyan tévhitek a horgászok körében, amelyeket most igyekszem megmagyarázni.”

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a tavaszi pontyelhullások nem a bojlis versenyek miatt történnek. Úgy fogalmazott, ha így lenne, akkor az őszi megmérettetések után is meg kellene jelennie a tetemeknek. Hangsúlyozta, ez egy betegség miatt alakul ki a halaknál. A törpeharcsák okozta problémák is fennállnak még, azonban eredményes volt idén a gyérítési program.

„Muszáj kivenni a vízből, de mi ezt igyekszünk gyorsítani ezt a folyamatot azzal, hogy halászati engedélyben kértük a törpeharcsa gyérítés megvalósíthatóságát. Varsás módszerrel, dobóhálóval, elektromos halászgéppel és már az idei évtől merítő szákkal is gyérítjük a törpeharcsát.” - osztotta meg Nagy Gábor horgászati ágazatvezető.

A konferencián beszámoltak arról, hogy új sorozatot is indítottak. Ennek keretein belül bemutatják a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. tógazdaságainak munkáját. Elsőként az irmapusztai tevékenységét ismertették.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus