+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jónak ígérkezik az idei bor
2023. november 2. csütörtök 16:06 - Rezi
Jónak ígérkezik az idei bor
A hideg tavasz és a csapadékos nyár sok munkát adott a szőlőtermelőknek. Az enyhe ősz azonban kedvezett a szüretnek, a gazdák azt mondják, összességében jó lett a termés. Az idei évjárat várhatóan nem lesz kiemelkedő, de tudatos munkával és jó technológiával kiváló borokat lehet készíteni.

A legtöbb helyen már befejeződött a szüret, legfeljebb a kései szüretelésű fajták maradtak még a tőkéken. A hideg és a későn érkező tavaszt megérezték az ültetvények, a szüretet sok helyen egy héttel később tudták elkezdeni, mint tavaly. Rezi az olaszrizling hazája, ez egyetlen pincészetből sem hiányozhat, de emellett az irsai olivér, a cserszegi fűszeres és a sauvignon blanc is a hordókba került már.      

„A szőlőtermésről annyit mondhatunk el összességében, hogy teljesen rendben volt minőségében, mennyiségében. Kicsit azért okozott gondokat, későn indult a tavasz, elég hűvös, hideg idővel indult, tehát három hetes késésben volt a szőlő, de a szüret idejére ezt egy hétre behozta körülbelül. A fajtákat egy héttel később szüreteltük, mint az elmúlt években. A növényvédelmünk sikerült, arra kellett azért sokkal nagyobb gondot fordítani.” - tájékoztatott Decsics Györgyné bortermelő.

A nyári nagy mennyiségű csapadék sok párát képzett a szőlőben, így kiemelt figyelmet kellett fordítani a növényvédelemre. Sok szőlőben a seregélyek okoztak nagyon nagy károkat, volt olyan gazda, aki arról számolt be, hogy a fele ültetvényét letarolták a vonuló madarak. A szüret idején kiemelt figyelmet kell fordítani a mustgázra. Az erjedés során felszabaduló széndioxid minden szezonban okoz baleseteket, ezért fontos, hogy ilyenkor körültekintőek legyünk a pincékben.

Az egyik rezi pincészetben már befejeződött a szüret. A tartályokban és a hordókban várják a mustok illetve a murcik, hogy borrá érlelődjenek. A hagyomány szerint november 11-én, Márton nap környékén kóstolják meg az újborokat, azonban ahhoz, hogy valódi, testes, szép borokat ihassunk, ahhoz jövő tavaszig kell várni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus