+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Olasz diákok a Vajdában
2023. október 19. csütörtök 16:36 - Keszthely
Olasz diákok a Vajdában
Olasz diákok vendégeskedtek a Vajda János Gimnáziumban. A fiatalok az Erasmus+ program keretében érkeztek Keszthelyre. A közös munka mellett arra is jutott idő, hogy felfedezzék a környéket. A keszthelyi gimnazisták várhatóan jövő tavasszal látogatnak el Olaszországba.

A harmadik napon már nagyon összeszokottan dolgoztak a fiatalok. A Vajda rajztermében generációjuk alapvető problémáira keresték a választ. A tanulók azt tapasztalták, hogy nemzetiségtől függetlenül nagyon hasonló témák érdeklik őket, és hasonlóan látják a világot. Az olasz diákok családoknál laktak, ez is segített abban, hogy a két ország tanulói gyorsan egymásra hangolódjanak.    

„Nagyon jó barátságok alakultak ki ez alatt a pár nap alatt, ugyanis úgy érzem, hogy mi és az olaszok nagyon megtaláltuk a közös hangot és mindenkinek kialakult egyfajta barátsága. Már arról beszélgetünk, hogy mennyire fognak hiányozni nekünk, hogyha szerda reggel elmennek.” - mondta a Vajda János Gimnázium diákja, Soós Zsóka.

A programban a gimnázium nyelvi specializációs diákjai vettek részt. A fiatalok egy vagy két éve tanulnak olaszul, így ez kiváló lehetőség volt a nyelvgyakorlásra. Mivel mindkét ország diákjai középszinten beszélnek angolul, ez is segítette a közös munkát. A campobassoi iskola tanárai és tanulói is nagyon jól érezték magukat Keszthelyen.

„Nekünk ez nagyon nagy élmény, nagyon jó. Szeretünk itt lenni, nagyon tetszettek a programok és a kirándulások, hihetetlen volt. Nem tudom máshogy mondani, mert az egyetlen szó, ami eszembe jut, az az, hogy hihetetlen. Én nagyon szeretek itt lenni, és a barátaim is, ugyanakkor nagyon jó, hogy összebarátkozhattunk a helyi diákokkal, mert nagyon jó emberek.” - tette hozzá Gaia Minervini, a campobassoi Liceo Sientifico Alberto Romita tanulója.

Az Erasmus+ program előkészítése már márciusban elkezdődött. A Vajda János Gimnázium és a campobassoi iskola közösen adtak be egy pályázatot az Európai Unióhoz. A sikeres projekt eredménye az olasz diákok látogatása, a vajdások pedig jövő év elején utazhatnak Campobassoba. Nemcsak a diákok, hanem a tanárok is együtt dolgoznak a projekten.

„A diákoknak nagyon jó ez a projekt, mert egy kicsit kimozdulnak a megszokott környezetből. A téma a város, a kulturális örökség, a 21. századi gyerekek, az ő elvárásaik, illetve azok az értékek, amiket azért tartalmaz mindkettő iskolának a környezete, a lakóhely, amit próbálunk közvetíteni. Együttműködnek, idegen nyelven beszélnek, megismerik a saját környezetüket, a saját hagyományaikat, megismernek egy új kultúrát.” - tájékoztatott Horváth Zoltán, a Vajda János Gimnázium pedagógusa.

A középiskolások meglátogatták többek között a Festetics-kastélyt, voltak hajózni a Balatonon, de elmentek a Szent György-hegyre és Szigligetre is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus