+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Eszközfejlesztés a vármegyei kórházban
2023. október 16. hétfő 16:51 - Zalaegerszeg
Eszközfejlesztés a vármegyei kórházban
Csaknem 800 millió forint értékben fejleszti eszközeit a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház. Az onkológiai és kardiológiai osztály eszközparkjának megújítására európai uniós forrást nyertek. Az összegből a diagnosztikát, a műtéti beavatkozásokat és kezeléseket támogató orvosi eszközöket vásároltak. A projektről sajtótájékoztatón számoltak be.

Hazánkban nagyon gyakori a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása és  ezek vezetik a halálozási statisztikát is. Ezért fontos a betegségek korai felismerése és kezelése. Az eszközfejlesztésnek köszönhetően olyan elemekkel bővült az Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház, melyeknek köszönhetően csökkenhet a várakozási idő és javulhat az ellátás minősége is.

 „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden területen szinte tudtunk fejleszteni. Egy új sebészeti laparoszkópos tornyot is kaptunk, ami a kezelésben segít. Az urológia osztály cisztoszkópot, laparoszkópos tornyot kapott, emlőultrahangot, mammográfiás készüléket. Új gyomortükrözés végrehajtására egy eszközt Kaptuk tüdőbetegségek diagnosztizálására egy új bronchoszkópot. Úgyhogy jelentős része már itt is van. " - mondta el Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója.

Hozzátette, a kardiológiai kórképek kiszűrésére két nagy teljesítményű szívultrahangot vásároltak. Beszereztek egy koronária CT-készüléket, amely a legnagyobb értékű és jelentőségű beszerzés a többi között. Dr. Lupkovics Géza orvosigazgató az új CT előnyei között kiemelte, hogy használatával a  koszorúér betegségek vizsgálata többféle szempontból is biztonságosabbá válik.

„A koronária CT-k, azok olyan vizsgálatok, amikor nem kell katétert bedugni a betegbe ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy milyen súlyosságú a koszorúér betegsége. Hanem gyakorlatilag egy véna megszúrásával, azon belül egy kontrasztanyag beszúrásával megállapíthatjuk, hogy milyen fokú a koszorúsér betegsége. A CT az az SBO-ra került elhelyezésre azért, mert az SBO a legnagyobb CT-igényű osztály tulajdonképpen a kórház életében."

A sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, noha nem önkormányzati fenntartású a kórház, mindenben segítenek, amiben csak tudnak. Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, évente 70 ezer ember fordul meg az egészségügyi intézményben, ezért is fontos a gyógyítás minőségének folyamatos fejlesztése.

„Az egészségügy egy olyan terület, amely hihetetlen fejlődésen megy át napról napra. Ezt kell képviselnie a helyi egészségügyi intézményeknek. Hiszen nagyon fontos, ha valaki megbetegszik, akkor minél előbb visszatérjen a családjához és a munka világába. Ez nemzetstratégiai érdek. Úgyhogy nagyon fontos, hogy ide megfelelő mennyiségű pénzt tudjunk hozni.”

A fejlesztésekhez a kórház 55 millió forinttal járult hozzá. Ebből alakították ki azt a vizsgálót, ahova az új készülék került. Az eszközöket a személyzet oktatása és az engedélyek beszerzése után üzemelik be.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus