+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Irány az Építőipar! - pályaorientációs nap
2023. október 5. csütörtök 15:29 - Keszthely
Irány az Építőipar! - pályaorientációs nap
Irány az Építőipar címmel tartottak pályaválasztási napot az ágazat iránt érdeklődő általános iskolásoknak. A programot a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközponttal és a Tető Építők Egyesületével közösen hívta életre. A fiatalok valós környezetben is láthatták az ágazatban dolgozók mindennapjait, hiszen egy építkezésre is elmehettek.

Az ágazati képzőközpontnál kezdték a látogatást a fiatalok. Keszthelyről, Gyenesdiásról, Reziből, de Zalaszentbalázsról is érkeztek diákok, mindannyian az építőipar iránt érdeklődnek. Két csoportban, több műveletet is kipróbálhattak.  Ügyességükről adhattak számot létrázós lépegetésben, mely egyszerűnek tűnt, ám nagy összpontosítást igényelt. A tanulók közül akadtak olyanok, akiknek konkrét elképzeléseik vannak arról, hogy milyen szakmát szeretnének elsajátítani.

„Azért jöttem, mert szeretnék körülnézni, szeretném megnézni a saját szememmel, hogy mi folyik és hogyan. Szeretnék villanyszerelő lenni, mert az egy jó szakmának tűnik. És engem érdekel és szeretnék építeni. Szeretnék a két kezemmel valamit létrehozni, amit a többi ember is láthat és tapasztalhatja, hogy valamit csináltam.” - fogalmazott Doma Vilmos tanuló.

A burkolást is gyakorolhatták, a térkövekből különböző alakzatokat kellett kialakítaniuk a vállalkozó szelleműeknek. Izgalmas feladat volt a csiszolás és a fűrészelés. 12 féle szakma közül választhatnak a diákok, a duális rendszerben gyakorlatorientált a képzés.

„Egyre több szakmát oktatunk. Ellentétben a 4-5 évvel ezelőtti 3-4 szakmához képest. Mi már a tavalyi évben is 7 szakmában vizsgáztattunk tanulókat. Volt festő, kőműves, burkoló, ács, tetőfedő, bádogos képzés is nálunk, ami nagyon hiányszakmák közé sorolandó. És a célunk az lenne, hogy ne 30-35 tanulót, hanem 50-55 tanulót tudjunk megszólítani éves szinten.” - emelte ki Papp Sándor a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközpont Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy építkezésre is ellátogathattak a tanulók. Testközelből nézhették meg a munkát, de egyes feladatokat itt is kipróbálhattak. Több fázisban zajlik ezen a területen az épületek felhúzása, így folyamatában tekinthették meg, mikor, mit kell csinálniuk a szakembereknek. A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy segítse a fiatalokat.

„Az a tapasztalat, hogy aki esetleg szülők révén vagy rokonok, ismerősök révén kapcsolatba került már a szakmával, egy kicsit úgymond belelát, ő egy kicsit érdeklődőbb. Akinek teljesen új még a dolog, közülük vannak, akiket érdekel, elsősorban inkább fiúkat, pedig hangsúlyozzuk, van pár lány érdeklődő is a csoportokban, hogy például a technikusi szakmákban kifejezetten várják az iskolák a lányokat is.” - hangsúlyozta Virághné Ujj Ilona vezető pályaorientációs tanácsadó.

Az Építőipari Pályaválasztási Napon megközelítőleg 60 diák vett részt. A visszajelzések alapján sok információhoz jutottak, megkönnyítve ezzel a pályaválasztási döntésüket. A kamara a későbbiekben gépészeti és vendéglátós napot is tart.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus