+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 102 önkéntes vett részt a légimentős véradáson
2023. október 3. kedd 14:51 - Keszthely
102 önkéntes vett részt a légimentős véradáson
102 önkéntes vett részt a légimentős váradáson Keszthelyen. Ezzel a sármelléki bázis országosan első helyezett lett. A programot harmadik éve szervezték meg, az eseménynek ezúttal is a Festetics-kastély adott otthont. A rendszeres véradók mellett sokan voltak olyanok is, akik először segítettek ilyen formában embertársaikon.

A véradás legnagyobb látványossága ezúttal is a mentőhelikopter volt. A jármű a kastély parkjában szállt le, így az érdeklődők testközelből is szemügyre vehették. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is beülhettek, a szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók pedig információkkal is ellátták őket.

A mentőhelikoptereken két éve van lehetőség vért szállítani. Ez az esetek többségében életmentő lehet, hiszen már a kórházba kerülés előtt pótolhatják a beteg vérveszteségét. Ezért is kiemelten fontos a civil véradás mellett, hogy a légimentőknél is folyamatosan legyen vérkészítmény.

„Az elmúlt három évben már több mint 140 esetben adtunk a helyszínen vért. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 140 ember jutott ehhez már hozzá. Ezzel a rendezvénnyel is szeretnénk felhívni a figyelmet ennek a fontos – tulajdonképpen – gyógyszernek a létjogosultságára.” - tájékoztatott Dr. Bárdi Gábor, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. mentőorvosa.

A Festetics-kastély márványtermében egész nap sorban álltak a véradók. A gyors és szakszerű lebonyolítást a Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítette. Sokan családjukkal együtt érkeztek a programra, és az idén is többen voltak, akik először vállalkoztak véradásra.

„A férjem bíztatott, ő már sokszoros véradó, és így mondom megpróbálkozom én is, de aztán sikerült. Fájdalommentes volt.” - mondta egy véradó, Nagy-Baróti Kitti.

Az adományozás a civil véradásnál megszokott rendben zajlott. Adatfelvétel és orvosi vizsgálatot követően lehetett elhelyezkedni a székekben. A légimentős véradás verseny is a bázisok között, amelyet az idén Keszthely nyert 102 véradóval. Őt követi a tavalyi győztes, a budaörsi bázis.

„Mi is nagyon boldogok voltunk, hogy az elmúlt évben 78 véradó volt itt a keszthelyi Festetics-kastélyban a légimentők, a Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt szervezésében tartott véradáson. Azt hiszem, hogy csalogató a helikopter is, a légimentők helikoptere, illetve úgy gondolom, hogy a területen folyó vöröskeresztes munka és a véradásszervező munka.” - emelte ki Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének elnöke.

A harmadik légimentős véradáson összesen 439-en vettek részt országszerte. Emellett számos érdeklődő ismerhette meg a mentőhelikoptert és a légimentők munkáját. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus