+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kiállítás a fenntarthatóság jegyében
2023. szeptember 26. kedd 17:11 - Vonyarcvashegy
Kiállítás a fenntarthatóság jegyében
Az újrahasznosítás fontosságának jegyében nyílt meg a Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink című tárlat Vonyarcvashegyen. A HybridCycle 2021-től a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve indította el a Tiszta Balaton, tiszta művészet sorozatot, az itt készült alkotásokat mutatja be a vándorkiállítás.

Újrahasznosított vásznak, a művészek által kevert festékek, használt fényképezőgéppel készített fotók. Ezek mind-mind megtalálhatóak a Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink kiállításon. 19 művész pályázott sikerrel és vett részt a Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozaton az elmúlt három évben. Fotográfusok, festő-, grafikus-, képző-  és textilművészek alkottak a fenntarthatóság jegyében. Helyspecifikus projektmunkák voltak Mindszentkállán, 3-3 hetes időszakokat töltöttek el az alkotók.  

„Kifejezetten az volt a program célja, hogy valamilyen környezeti problémára, kérdésre reflektáljanak a művészeti eszközeikkel. Úgyhogy tulajdonképpen a fenntarthatóság és a természet kapcsolódását vizsgálja maga a kiállítás. A Wood Wide Web kifejezés azért jelenik meg a címben, mert a természetben fellelhető mikroszkopikus kapcsolódásokra utal, ami most leképeződik a modernkori társadalmunkban, a mindent mindennel összekötő hálózatosodás.” - mondta el Dr. Incze Johanna projektmenedzser.

Az összeállítás további célja, hogy művészetileg is értéket teremtsen és az elkészülő alkotásokon keresztül a lokális és globális kérdésekre is felhívja a figyelmet. A vándorkiállítás Veszprémben debütált, a tárlat bemutatásának második helyszíne Vonyarcvashegy. A szervezők olyan balatoni településeket kerestek fel, amelyeknél fontos a fenntarthatóság.

„Jó pár települést megkeresett az alkotócsoport és maga a projekt kapcsán a szervezőcsapat. Mi alapvetően az első pillanattól kezdve pozitívan álltunk hozzá. Vonyarcvashegy egyrészt azért jó helyszín, mert a településünk is benne van az Európa Kulturális Fővárosa projektben, tehát kapcsolódunk is több szálon. Ez már a többedik szál. Másrészt pedig maga Vonyarcvashegy is nagyon-nagyon fontosnak érzi a környezettudatosságot, az újrahasznosítást. Nagyon jól lépnek fel az illegális hulladéklerakók ellen.” - osztotta meg Osvald Bálint igazgató.

Vonyarcvashegyen október 10-ig látható a kiállítás. A következő helyszín Zirc lesz, majd Balatonfüredre is ellátogatnak vele. Külföldre is elviszik az összeállítás egy részét. Először Kassán, de később Temesváron, Újvidéken és Mariborban is látható lesz.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus