+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Építésének 100. évfordulóját ünnepli a zalavári templom.
2023. szeptember 26. kedd 11:10 - Zalavár
Építésének 100. évfordulóját ünnepli a zalavári templom.
A közösség és a szervezők Templom100 elnevezéssel szerveztek meg egy 3 eseményes programsorozatot, aminek az első megállója az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozott. Szentmisével és koncertekkel várták szombaton a nagyérdeműt.

Zalavár életében fontos szerepet tölt be a vallás. A Rózsfüzér Királynénak szentelt templomot azért emelték, mert az előző kicsi volt. Az építkezést még 1914-ben kezdték el, de több megszakítással csak 9 év múlva fejeződött be, a felszentelésre pedig 1924-ben került sor.

„Mi 2015-ben kerültünk ide a faluba, tehát nem olyan régen, azóta járunk ide. Az akkori karácsonyi misén voltunk itt először, és megmondom őszintén engem nagyon meglepett és nagyon megtetszett ez a kis templom, hogy felújítás után milyen szép lett.”  mesélte nekünk Mohácsi János.

Zalavár község önkormányzata minden tőle telhetőt megtett, hogy méltó módon legyen megünnepve az évforduló. Nagyra tartják elődeiket, felismerték micsoda elszántság kellett ahhoz, hogy akkor egy ekkora projektet sikerre lehessen vinni.  Az ünnepségsorozattal az akkori emberek kitartása előtt is tisztelegnek.

„A 100 éves évfordulóra 3 eseménnyel készültünk, mi  Zalavár község önkormányzata, Kelemen István plébános úrral és a zalavári római katolikus plébániával közösen 3 rendezvénnyel készültünk. A mai nap egy szent misével kezdődik, majd utána koncertek következnek, és a következő rendezvényünk október elseje.”
nyilatkozta Lucz József, Zalavár polgármestere.

A jeles nap alkalmából egy a templomhoz kapcsolódó kiállítást is összeállítottak a szervezők, archív képekből és  kegytárgyakból. Látható itt papi ruházat, misekönyv, biblia. Az évszázadfordulóra Bősze Bernadett készített egy a templomot ábrázoló képet, gyöngykirakó technikával. 

„A képeket azt a Zalaváriak adták össze. Volt egy felhívás, hogy akinek régi képei vannak a templomról, vagy akár eseményekről, elsőáldozás, esküvő,vagy bármi eseményről, az hozza be hozzám a könyvtárba, ezeket összegyűjtöttem, lemásoltam, scanneltem, és ezeket láthatjuk most itt a kiállításon.”
avatott be minket a folyamatokba Mohácsiné Haraszti Ilona, szervező.

A mostani templom román stílusban épült, viszont az eredeti tervek egy gótikus stílusú templomot ábrázoltak, 2 toronnyal. Az akkor háborús válság és infláció miatt ezeket a terveket elvetették. Az újratervezés után egy egyszerűbb templom épült, ami még így is a környék legnagyobb szent épülete.

Az építtető plébános leírása alapján egy időkapszula van elrejtve a templom külső falában. Ennek a megtalálására már több próbálkozás is indult, eddig siker nélkül. Helyi lakosokat kértek tanácsot, valamint fémdetektorokkal is keresték a „kincset”, eredménytelenül. A megtalálására kitűzött időpont november 3, a Templom100 programsorozat 3. állomása.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus