+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tóth Lászlóra emlékeztet a márványtábla
2023. szeptember 19. kedd 15:05 - Keszthely
Tóth Lászlóra emlékeztet a márványtábla
Emléktáblát avattak Tóth László, a Keszthelyi Éremgyűjtő Csoport egykori elnökének tiszteletére a Goldmark Művelődési Központ aulájában. A táblát a Magyar Éremgyűjtő Egyesület támogatásával a család magánkezdeményezésére állíttatták. A programhoz kapcsolódva a gyűjtők helyi találkozóját is megrendezték.

Ismét börzére gyűltek össze az éremgyűjtők a Simándy teremben. Az ország minden részéről érkeztek kiállítók. A pénzérmék és bankjegyek mellett kitüntetések, katonai ereklyék, korábbi képeslapok és bélyegek is szerepeltek a kínálatban. A csere-bere mellett a helyi csoport egykori elnökére, Tóth Lászlóra is emlékeztek.

„Csináltunk egy emlékkiállítást egy fotó és régi képeslapokkal, fényképekkel egy tárlót, majd két tárlót tele érmekkel a keszthelyi néhai Tóth László, aki az első szervezet titkára volt az éremgyűjtőknek itt Keszthelyen, annak a regnálása alatt készültek a pénzverdében." - mondta el Farkas István, Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Keszthelyi Csoportja titkára.

Tóth László egyik versét is felolvasták a megemlékezésen. Az egykori elnök nevéhez 28 emlékérem kiadása fűződik. A legnagyobb horderejű a Keszthely Város Nagyjai Sorozat, amely 11 személynek állít emléket. A Goldmark aulájában található emléktáblákon több látható ezekből. Tóth László a Numizmatikai Nyári Egyetemmel véste be magát a történelembe. Erről Dr. Lővei György, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének főtitkára beszélt. Méltatta azt a munkásságot, mely a helyi csoport egykori vezetőjéhez köthető.

„Most itt ezen megértettem, hogy ennek az emléktáblának abszolút itt van a helye, mert ez az emléktábla sorozat, ez róla szól. Arról az emberről, aki kitalálta ezt a Keszthely Nagyjainak érméit. És 11 érem, egészen elképesztő szám, látható ma."

A márványtáblát Farkas István és Katona Szonja leplezték le. Utóbbi balástyai szobrász, aki megtervezte és elkészítette a kisplasztikát. A családnak is sokat jelent, hogy a Kerka mellől a Balaton partjára csábult édesapa emlékezetét őrzik Keszthelyen.

„Gyerekkoromtól kezdve úgy nőttem fel, hogy az érmek vettek körül. És valóban úgy érzem, hogy ez az oszlop ez azért építtetett annak idején ide, hogy még ő is idekerülhessen. És nagyon örültem annak a szeretetnek, ahogy az éremgyűjtő főtitkár úr is beszélt édesapámnak a munkásságáról.” - ismertette Tóth Lívia, Tóth László lánya.

Tóth László 1974 és 1991 között volt a Keszthelyi Éremgyűjtő Csoport elnöke. Lelkesedése másokra is átragadt, hiszen a kezdeti 6-ról a ’80-as évek végén 140 főre nőtt a tagok száma.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus