Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Tóth Lászlóra emlékeztet a márványtábla
2023. szep. 19. kedd | Keszthely
Tóth Lászlóra emlékeztet a márványtábla
Emléktáblát avattak Tóth László, a Keszthelyi Éremgyűjtő Csoport egykori elnökének tiszteletére a Goldmark Művelődési Központ aulájában. A táblát a Magyar Éremgyűjtő Egyesület támogatásával a család magánkezdeményezésére állíttatták. A programhoz kapcsolódva a gyűjtők helyi találkozóját is megrendezték.

Ismét börzére gyűltek össze az éremgyűjtők a Simándy teremben. Az ország minden részéről érkeztek kiállítók. A pénzérmék és bankjegyek mellett kitüntetések, katonai ereklyék, korábbi képeslapok és bélyegek is szerepeltek a kínálatban. A csere-bere mellett a helyi csoport egykori elnökére, Tóth Lászlóra is emlékeztek.

„Csináltunk egy emlékkiállítást egy fotó és régi képeslapokkal, fényképekkel egy tárlót, majd két tárlót tele érmekkel a keszthelyi néhai Tóth László, aki az első szervezet titkára volt az éremgyűjtőknek itt Keszthelyen, annak a regnálása alatt készültek a pénzverdében." - mondta el Farkas István, Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Keszthelyi Csoportja titkára.

Tóth László egyik versét is felolvasták a megemlékezésen. Az egykori elnök nevéhez 28 emlékérem kiadása fűződik. A legnagyobb horderejű a Keszthely Város Nagyjai Sorozat, amely 11 személynek állít emléket. A Goldmark aulájában található emléktáblákon több látható ezekből. Tóth László a Numizmatikai Nyári Egyetemmel véste be magát a történelembe. Erről Dr. Lővei György, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének főtitkára beszélt. Méltatta azt a munkásságot, mely a helyi csoport egykori vezetőjéhez köthető.

„Most itt ezen megértettem, hogy ennek az emléktáblának abszolút itt van a helye, mert ez az emléktábla sorozat, ez róla szól. Arról az emberről, aki kitalálta ezt a Keszthely Nagyjainak érméit. És 11 érem, egészen elképesztő szám, látható ma."

A márványtáblát Farkas István és Katona Szonja leplezték le. Utóbbi balástyai szobrász, aki megtervezte és elkészítette a kisplasztikát. A családnak is sokat jelent, hogy a Kerka mellől a Balaton partjára csábult édesapa emlékezetét őrzik Keszthelyen.

„Gyerekkoromtól kezdve úgy nőttem fel, hogy az érmek vettek körül. És valóban úgy érzem, hogy ez az oszlop ez azért építtetett annak idején ide, hogy még ő is idekerülhessen. És nagyon örültem annak a szeretetnek, ahogy az éremgyűjtő főtitkár úr is beszélt édesapámnak a munkásságáról.” - ismertette Tóth Lívia, Tóth László lánya.

Tóth László 1974 és 1991 között volt a Keszthelyi Éremgyűjtő Csoport elnöke. Lelkesedése másokra is átragadt, hiszen a kezdeti 6-ról a ’80-as évek végén 140 főre nőtt a tagok száma.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.