+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Plébániák találkoztak
2023. szeptember 18. hétfő 15:19 - Keszthely
Plébániák találkoztak
Tízedik alkalommal találkoztak a keszthelyi plébániák. Ezúttal a Kármelita Bazilika adott helyet a programnak. Az eseményt azzal a szándékkal indította útjára a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja, hogy a hívek megismerjék egymást, és lehetőségük legyen kötetlen beszélgetésre. A hagyományokhoz híven a filíák is csatlakoztak a találkozóhoz.

Az idén sem maradtak éhesek a résztvevők. Krupla Zoltán ezúttal is kitett magáért, már délutántól készült a pincepörkölt a bográcsban. A vendégek sem jöttek üres kézzel, pogácsával, süteményekkel, borral járultak hozzá az eseményhez. A program már benne van a köztudatban, a hívek már várják ezeket az alkalmakat, ahol kötetlen formában töltődhetnek fel lelkileg és szellemileg egyaránt.

„Amikor összejövünk, azt az élményt szítjuk fel a szívünkben, ami az ősegyházban is megvolt. Általában ők vasárnaponként jöttek össze, a kenyértörés után, és együtt maradtak és megosztották javaikat. Valami módon mi is így készülünk. Nyilván kell előkészület, van ennek technikai része, azért a főzéshez be kell vásárolni, ma lótottam-futottam én is bevásárolni a dolgokat, ami kell, de nem az a lényeg, hogy mit vásárolunk, hanem az, hogy együtt vagyunk.” - tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A keszthelyi plébániák híveinek többször van alkalmuk egymással találkozni. A búcsúkon, a templomok nagyobb ünnepein vagy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének programjain látják egymást. A szomszédos településeken élők azonban kevésbé ismerik a keszthelyi híveket. Ezért jó alkalom a Plébániák találkozója, ahol a rendszeres résztvevők között mára már barátságok szövődtek, az újonnan érkezők pedig képet kaphatnak a közösség életéről.

„Amikor ez elindult, akkor még Pavel atya volt itt a Kármelben, és szorgalmaztuk együtt, hogy a két plébánia hívei részben ismerik egymást, nagyrészben pedig azt gondolom, hogy nem ismerték egymást. Az első ilyen ajándék az volt, hogy találkozzunk fehér asztal mellett, nem szentmise, sokkal inkább az, hogy szeretetvendégség, meleg étel, egy pohár bor, egy pálinka, és találkozzunk és beszélgessünk.” - emelte ki Tál Zoltán, a Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának elnöke.

Az eseményen a plébánosok mellett a káplánok és a ministránsok is részt vesznek. Ez nekik is jó alkalom arra, hogy a kötött szertartásokon kívül ismerjék meg a híveket. A fiatalok is szívesen járnak erre a rendezvényre, hiszen nagyon sok tapasztalatot gyűjthetnek az idősebbektől.        

„Azért jó ez a program számomra, mert itt találkozhatok a Fő téri plébániával, a város másik plébániájával. Ilyenkor megélhetjük a hitünket közösen, megélhetjük, hogy közösségben vagyunk. Jó látni, hogy ennyien vagyunk itt, elmélyíthetjük az ismeretségeket, beszélgethetünk, további programokat szervezhetünk az év hátralévő részében.” - mondta egy résztvevő, Kovács Antal.

A Plébániák találkozója most is nagyon jó hangulatban telt. Az eseményen részt vett Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere is.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus