+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mozgáskorlátozottak és egészségesek játszottak együtt
2023. augusztus 28. hétfő 15:55 - Keszthely
Mozgáskorlátozottak és egészségesek játszottak együtt
Pétanque versenyt szervezett a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület Mozgáskorlátozottak Szakosztálya. A Városi Strandon megrendezett megmérettetés célja nem is elsősorban a versengés, hanem az épek és sérültek közös időtöltése.

Az immár huszonegy esztendeje megalakult Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület Mozgáskorlátozottak Szakosztálya minden évben rendez pétanque versenyt.

Szabó Zoltán mozgássérült szülei révén került be a csoportba. Nem csak tagként vesz részt a programokban, hanem a szakosztály vezetőjének a munkáját is segíti. Ezt mondta: "Minden nyáron jövünk augusztus végén, és a rokkant nyugdíjasoknak segítünk Norbi barátommal, hogy minél rugalmasabban menjen el a pétanque verseny. Én úgy látom az egészet, hogy nagyon jó közösségépítő igazából; és kortól, nemtől függetlenül bárki részt vehet rajta. Igazából semmi edzést nem kíván maga után a játék."

A pétanque francia eredetű, könnyen elsajátítható játék. Az “öcsi”-nek nevezett kis golyóhoz minél közelebb kell dobni a nagyobb golyókat. Ezt a remek szabadidős tevékenységet kortól és nemtől függetlenül bárki játszhatja. Egyszerűsége miatt könnyen megtanulható; az idősebb, valamint a mozgásukban korlátozottak számára is kiváló játéklehetőség.

Nemes Klára, a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője ötlete volt egykor a kezdeményezés: "Én kint voltam édesanyámmal Franciaországban, és a strandon - ahogy ők nevezik, a Plázson - találkoztam a pétanque versennyel. És ez adta az ötletet, hogy elindítom itt, a fogyatékossággal élők számára is. Ott vettem meg az első készletet is. Attól fogva, minden évben, augusztusban megszervezzük."

A keszthelyi versenyen három-három fős csapatok indultak. Maguknak különféle ötletes neveket is adtak. Nemes Klára úgy gondolja: ezzel a sporttal a mozgásukban korlátozottak és az egészségesek hasznosan töltik el az idejüket és közelebb is kerülnek egymáshoz. A csapattagok családjukat is elhozzák, de a fiatalabb és az idősebb korosztály közös programja is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus