+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Asztalhoz ültek a sakkozók
2023. augusztus 22. kedd 15:03 - Keszthely
Asztalhoz ültek a sakkozók
42. alkalommal is megszervezték a Keszthely Open Szalai István Nemzetközi Sakkversenyt és a 14. Hévízi László Emlékversenyt. Az egyhetes viadal az idén Szalai István előtt tisztelgett, aki útjára indította, és betegsége idején is rendületlenül szervezte az eseményt. Az idén több mint 100 sakkozó ül asztalhoz.

A párok sorsolása után vette kezdetét a viadal. Fiatalok és idősek egyaránt játszhattak, a hazai versenyzők mellett külföldről is érkeztek résztvevők. Vannak, akik minden évben itt vannak az eseményen, mások több év kihagyás után tértek vissza.      

„Nagyjából 6-7 éve voltam több egymást követő évben. Akkor én még viszonylag fiatal voltam. Aztán volt egy nagyobb kihagyás, mert egy másik versenyre mentem általában ugyanebben az időpontban. Most hiányzott a keszthelyi légkör, és akkor úgy döntöttem, hogy visszatérek.” - mondta egy versenyző, Egresi Máté.

A résztvevők egyetértenek abban, hogy a nagy létszám ellenére a keszthelyi egy nagyon jó hangulatú, családias verseny. A megmérettetésnek Szalai István volt a motorja, aki a tavalyi viadal után három héttel hunyt el. A megnyitón elhangzott, a szervezőbizottság tagjai most döbbentek rá, hogy mennyi időt és energiát fektetett a szervezésbe Szalai István.

„Nem volt egyszerű. Sok segítséget kaptam alelnökünktől, Doroszlai Eriktől. Ő a háttérmunkát, fogadta a nevezéseket, én meg amit tudtam itt Keszthelyen belül, hogyha személyesen kellett valamit intézni. Igazából hét év alatt, amit – mondhatni – Pista bácsi mellett voltam, némi rálátásom volt, de nem egyszerű.” - emelte ki Hegyvári Brigitta, a Spartacus Sportkör Keszthely elnöke.

A megnyitón részt vett Szalai István családja is. Fia megköszönte az elnökségnek, hogy továbbviszik édesapja hagyományát. A város nevében Vozár Péterné alpolgármester szólt. Elmondta, Keszthelynek nagyon fontosak a civil szervezetek, és kifejezetten öröm, hogy egy ilyen nagy múltú verseny tovább él hazai és nemzetközi szinten is.

„Keszthely városban nagy hagyománya van a civil szervezetek által szervezett rendezvényeknek. Ezek közül is kiemelkedik ez a 42. sakkbajnokság, amely most már nemzetközi szintre is lépett, és sokan jönnek. Nagy öröm, hogy ennyien itt vannak, ugyanakkor fájlaljuk, hogy Szalai István, aki ennek a kezdeményezője, mozgatórugója, szervezője volt, ebben az évben már nem lehet közöttünk.” - tájékoztatott Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A bajnokság az idén is 9 fordulós, és svájci rendszer alapján szervezik meg. A versenyzők augusztus 28-ig vetélkednek egymással.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus