+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kuriózumok a keszthelyi múzeumokban
2023. augusztus 16. szerda 17:08 - Keszthely
Kuriózumok a keszthelyi múzeumokban
A nyári időszakban nemcsak a vízpart népszerű, számos kulturális intézmény kínálatából is választhatnak az érdeklődők. A keszthelyi múzeumok közül több újdonsággal is várja a látogatókat. A Rádió és Televízió Múzeumba és a Játékmúzeumba is kuriózumok érkeztek.

Egy '53-ban készült szalagos lemezjátszó került Nádler Józsefhez. Az eszköz kuriózumnak számít, Magyarországon csak két helyen lehet múzeumban látni, Székesfehérváron és Keszthelyen. Egy másik érdekességet is kapott Nádler József, egy ritka rádiót, melyet 1949-ben gyártottak. Összesen 250 darab készült belőle. Különlegessége, hogy bécsi kerámia burkolata van. A Rádió és Televízió Múzeumban páratlan szerkezeteket tekinthet meg a közönség. Igazi időutazáson vehetnek részt az érdeklődők, hiszen az 1920-as évektől kezdve bemutatja a technika fejlődését. A rádió és tv műszerész egy olyan régiséget is kapott, amit javítani szeretne.

„Az egy ’38-as Standard rádió, ami elég viharvert állapotban van valóban. Azt tényleg kihívás lesz, de remélem jövőre már kiállítható állapotban lesz. És talán meg is szólal. Nem egyszerű ezeket a régi rádiókat azért az alkatrészek miatt, de ezeket még a mai napig lehet javítani. Tehát a ’30-as, ’40-es, ’50-es, egészen a ’80-as évek végéig lehet javítani. A maiakat sajnos már nem.”

A Játékmúzeum Fekete István Emlékszobájába került Matula bácsi, azaz Bánhidy László pipája. Unokájának köszönhető, hogy Keszthelyen van a tárgy. E mellett az intézményben látható Fekete István cserkészkulacsa, 1929-es kalendáriuma, teaszűrője és asztali tolltartója is. Büszkén őrzik az erdész-vadász irodalom egyik legnagyobb képviselőjének emlékezetét. Számos könyve, fényképe található itt. A Tüskevárból pedig egy részlet meg is elevenedik a Matuláriumban.

„Szatmárnémetibe, ahol Matula bácsi, Bánhidy László született élt a Partiumban, Erdélyben, oda készítettem a háza falára egy domborművet. És akkor a Popp Zsuzsa nevű unokája ezt megtudta Pesten. Ő telefonált, hogy birtokában van a bácsi pipája, amit végigrágcsált életén keresztül és ezzel forgatták ott a filmet róla.”  - mondta el Turi Török Tibor tulajdonos.

A múzeumok nagyon népszerűek a látogatók körében. Keszthelyen 16 különböző intézmény közül választhatnak az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus