+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vasárnapig lehet részt venni az ingyenes szűréseken
2023. augusztus 11. péntek 16:29 - Gyenesdiás
Vasárnapig lehet részt venni az ingyenes szűréseken
Ismét a térségbe érkezett az Egészségpart digitális szűrőprogram. A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság harmadszorra indította útjára a rendezvénysorozatot a Balaton partján. Az ingyenes szűrések népszerűek, a háromnapos programon több százan fordulnak meg.

EGK-vizsgálat is szerepelt a szűrések között. A fájdalommentes folyamat a szívműködés tevékenységéről, annak változásairól ad képet. A kirajzolódó görbe alakja, kiugrásai vagy ellaposodásai alapján lehet következtetni bizonyos betegségek meglétére. Ezért is jó ellenőriztetni, mert baj esetén az mindig előny, ha korán kiderül. Vannak olyanok, akik minden alkalmat megragadnak, hogy részt vehessenek a szűréseken.

„Nagyon örülök neki. Minden évben eljövünk, ha lehetőség van ilyen szűrésre. Mert azért ez nagyon sokat jelent, hogy nem kell mindenhova bejelentkezni, a háziorvoshoz nem kell elmenni. Egy biztonságot ad az egészségi állapotunkról.” - osztotta meg Szántó Tiborné.

Vércukor-, trigliceridszint- és koleszterinszint-mérésekre is van lehetőség. Ezek mellett PSA-szűrésen is részt vehetnek a 40 év feletti férfiak. Népszerű a digitális szájüregi szűrővizsgálat, ugyanakkor életmódi kockázatfelmérésre, valamint dietetikai és életmódtanácsadásra is beülhetnek az érdeklődők. Az újraélesztést is tanítják, és funkcionális mozgásminta feladatokat is lehet teljesíteni. Testösszetétel-vizsgálat is zajlik.

„Mindenki számára fontos, hogy az egészségével törődjön, rendszeresen eljárjon szűrővizsgálatokra annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségeket. A korábban felismert problémák, életmódi kockázatok, esetleg a már itt kiszűrt egészségi problémák lehetőséget adnak a résztvevők számára arra, hogy időben orvoshoz tudjanak fordulni és megelőzzék a súlyosabb betegségi állapotok kialakulását.” - fogalmazott Pénzes Melinda a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ adjunktusa.

Hazák lakosságának az egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is kritikus. Ez elsősorban a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak és a káros szenvedélyeknek tudható be. Az Egészségpart digitális egészségügyi szűrőközpontot 2021-ben indították útjára, hogy a nyári szabadság alatt a Balaton-parti településeken lehetőséget biztosítson a strandok közelében a szűrésekre.

„Gyenesdiáson nem először vagyunk. Idén három helyszínre tudtunk ellátogatni, Balatonboglárra, Balatonalmádiba és most vagyunk itt Gyenesdiáson, amely a záróalkalmunk. Mindegyik program nagyon sikeres volt, több helyen is elhangzott, hogy nagyon vártak vissza minket és milyen jó, hogy újra itt vagyunk.” - mondta el Kenesei-Kalló Andrea az Egészségpart projektmenedzsere.

A programsorozat az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok hozzájárulásával jött létre. A szűréseken vasárnapig lehet részt venni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus