+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Változó vendégkör és stagnáló forgalom Hévízen
2023. július 28. péntek 12:11 - Hévíz
Változó vendégkör és stagnáló forgalom Hévízen
Változó vendégkör és stagnáló forgalom jellemzi most Hévízt. A fürdővárosban egyre több a szlovák és cseh vendég. Nyáron a családosok vannak a legtöbben. A többhetes kúravendégek száma csökken. A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. tapasztalata az, hogy azok a szállásadók tudták növelni a forgalmukat, ahol több a családbarát szolgáltatás.

Hévíz még mindig az egyik kedvenc úti célja a pihenni vágyóknak. A tófürdőben eddig a tavalyihoz hasonló volt a vendégforgalom.

„Az egész város is olyan nyugodt környezetet biztosít nekünk és a tó meg csodálatos” - nyilatkozta a tófürdő egyik vendége, Nagyné Zsóka

A KSH adatok szerint júniusig nagyjából a tavalyi azonos időszak számait hozza Hévíz. Júniusban már felülmúlták a 2022-es számokat. A külföldi vendégéjszakák nőttek, a belföldiek csökkentek.

A szállásadóknál vegyes a kép. Csökkenő, stagnáló és növekvő vendégforgalomról is beszámoltak a turisztikai társaságnak. Ahol több a családbarát szolgáltatás, ott jórészt emelkedést értek el. Ebben a hotelban most készült el az új gyerekjátszó: konzolok, társasjátékok és sok szórakozási lehetőség vár minden korosztályt.

„Azt gondolom, hogy mindenképpen az a fontos így a szektorban, hogy mindig meg kell újulni, tehát folyamatosan kell valami újat biztosítani a vendégeknek. Ez nálunk sincsen másképp, mi arra törekszünk, hogy új szolgáltatásokat kínáljunk” - mondta televíziónknak Gyutainé Szalay Nikoletta, a Hotel Európa fit Hévíz vezérigazgatója. 

A cseh és szlovák vendégek egyre nagyobb forgalmat tesznek ki, míg a gyógykúrázó német vendégekből kevesebb van. Nyáron a családosok teszik ki a vendégkör legnagyobb részét, becslések szerint 70 százalékot. Ennek fele belföldi vendég, őket követik a cseh, szlovák, osztrák és német nációk, de holland, dán, izraeli, svéd és lengyel turisták is vannak a fürdővárosban.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője: „Hogyha az elmúlt három évet nézzük, akkor a nyári időszakban egyre inkább fiatalodik a vendégkör, sőt egész évben az látszik, hogy a cseh és a szlovák vendégeknek a növekedésével az átlag vendégkorcsoport fiatalodik. Ezzel együtt. ami negatívum, hogy az átlagos tartózkodási idő is csökken. Kevesebb vendégéjszakára jönnek, de akár egy évben többször is. Míg a németekre az volt elmondható, vagy akár az orosz vendégekre,  hogy ők itt vannak akár két hétig és akkor egyszer egy magasabb összeget töltenek el nálunk.”

A koronavírus óta egyre később foglalnak szállást a vendégek, az inflációs helyzet most ezt tovább erősítette. A vendégek döntését ezenkívül az időjárás is befolyásolja. A szállásadóknál akár egy-két nap alatt jelentős foglalás futhat be. Több hotelben teltház van, de van, ahol csak a szobák felében van vendég. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus