+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 175 éve született Eötvös Loránd
2023. július 27. csütörtök 08:30 - Keszthely
175 éve született Eötvös Loránd
Budán született 1848. július 27. napján a jeles magyar fizikus és politikus, hazánk legnagyobb egyetemének a névadója. Legismertebb felfedezése a torziós inga. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy milyen meghatározó volt életében a sport és milyen vezető szerepet töltött be egykoron a magyar sportéletben. Édesapja báró Eötvös József szintén miniszter volt és író.

Eötvös Loránd a pesti piaristáknál tanult, majd párhuzamosan végzett jogi fakultást, matematikát, kémiát és ásvány- és kőzettanulmányt. A kiegyezés évétől kezdve tanult a heidelbergi egyetemen, majd a königsbergi egyetemen, ahol már fizikai egyesületet alapított. 1871-től már idehaza egyetemen tanított, egyre inkább a turistáskodó egyetemisták felé fordult, megalakítja a Budapest Hegyvidéki Turista Egyletet, majd a Magyarországi Kárpát egyesület budapesti osztályát, amelynek elnöke is volt, később a Magyar Turista Egyesületet hozza létre és annak elnökévé választották. 18 évesen már 4638 méteres magasságú hegycsúcsot mászott meg Európában később lányaival együtt évtizedeken át népszerűsítette a természetjárást, valamint a hegymászást és kerékpárral ment például Olaszországba is. 1875-ben feleségül vette Horváth Boldizsár igazságügyi miniszter lányát Horváth Gizellát. Három leányuk született.

Három lánya közül ketten hegymászásban nemzetközi hírnevet szereztek, de sajnos tragikus sorsot éltek meg. A legkisebb Jolán két éves korában hunyt el.

1890-re készült el az első Eötvös-ingával.

Eötvös Loránd a ’90-es évektől az egyetem rektora volt és 1898. november 5-én megalapította a Budapesti Egyetemi Atléta Klubot, majd a fekete-fehér Egyesület elnökévé választották. 1889-1905. között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, 1904-től apjához hasonlóan vallás- és közoktatásügyi miniszter.

Jelentős szerepe volt az olimpiai játékok felújításában. Szóba került, hogy 1896-ban Budapest legyen az első újkori olimpia helyszíne. Akkor kultuszminiszter volt, aki nem adott azonnal választ, mert úgy látta, hogy nem voltak biztosítottak a körülmények és rövid idő alatt nem is biztosíthatók, így került a megrendezés helyszíne Athénba. Ő hozta meg azt a jelentős döntést, hogy Hajós Alfrédék már részt vegyenek az első újkori olimpián, ahol két 1., egy 2. és két 3. helyezést szereztünk. A XX. század elején Rolanda és Ilona lányaival megmászta az olasz Tofana di Roces csúcsát, majd a Grohmann Spitze tetejét, amit róluk Dima - Eötvösnek neveztek el. A II. világháború alatt a kisebbik lányt az ostrom alatt halálra zúzta egy orosz bomba, míg nővére egy becsapódásnál megvakult és 1953-ban hunyt el. Eötvös 1919. április 8. napján súlyos betegség következtében hunyt el; a gyászbeszédet az akkori közoktatásügyi népbiztos tartotta. Einstein, Eötvös Lorándot a fizika fejedelmének nevezte. A Nemzeti Múzeumban ravatalozták fel és a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben nyugszik családtagjaival együtt.

Dr. Iglódi Endre

galéria
 
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus