+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén is MŰSZAK-ban az alkotók
2023. július 24. hétfő 09:58 - Cserszegtomaj
Idén is MŰSZAK-ban az alkotók
Immár tizenharmadik alkalommal találkoznak egymással Takács Ferdinánd festőművész otthonában a környék vizuális alkotói, irodalmárai. A hétvégétől festők, szobrászok, grafikusok, költők alkotnak a táborban. Idén egy elhunyt művésztársukra emlékeznek.

Zenés betétekkel, verssel színesítették az idei cserszegtomaji kulturális piknik, a MŰSZAK megnyitó ünnepségét. Többnyire olyan művészek érkeztek a nyári táborba, akik már több évtizede járnak ide. A nagykanizsai Domina Zsóka képzőművész már a kezdetek óta látogatja a programot. Így fogalmaz: "Mindig jó meleg volt, mert mindig ugyanebben az időszakban volt az alkotótábor. Igaz, hogy azóta az emberek már változtak. Sokan elmentek - már föntről nézegetnek bennünket. Többen nem tudnak jönni a szomszédban kialakult helyzet miatt, nagyon sok barátunk van ott is. Mindig jönnek az újak, fiatalok, és ami a korábbi alkotótáborra is jellemző volt, meg azt gondolom, hogy a mostanira is, hogy az ember mindig tanul a másiktól."

Idén Marcelle Vallon Basilides festményeiből nyílt kiállítás. A svájci származású művésznő - tavaly bekövetkezett tragikus haláláig - rendszeresen látogatta az alkotótábort.

"A képek nézésénél a legmegfelelőbb szó a belefeledkezés. Távlatok, mélységek és magasságok, fények és árnyak jelennek meg a mindenséget ábrázoló képeken" - Cséby Géza irodalomtörténész fogalmazott így a kiállításon látható képekről. A művésznő több, mint húsz éve élt férjével Cserszegtomajon. A kiállított képek felett az idei tábor jelmondata is olvasható: “Törékeny természetben, törékeny emberiség.”

Takács Ferdinánd, a MŰSZAK alapítója így látja: "Azt hiszem, ez nyitott kérdés bárki előtt, aki gondolkodik és körbenéz a világban, hogy mi zajlik most. Az emberiségnek egy kicsit össze kéne szedni magát. Különleges lehetőséget kaptunk azzal, hogy Marcelle Vallon Basilides képeiből tudtam válogatni, aki részese volt a műszak alapításának, de sajnos nemrégen elhunyt. Neki ezzel tisztelgünk is, az emlékének is."

Takács Ferdinánd és felesége, Szencz Lívia birtokán az alkotómunka a hétvégén kezdődött meg. Összesen harmincöt festő, szobrász, grafikus és költő vesz részt a programon. Hazánkon kívül Erdélyből, Kárpátaljáról, Vajdaságból, Bécsújhelyről érkeztek a művészek a csütörtökig tartó kulturális piknikre.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus