+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lakásotthonok épültek Zalaapátiban és Egeraracsán
2023. július 20. csütörtök 15:30 - Zalaapáti
Lakásotthonok épültek Zalaapátiban és Egeraracsán
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság célja az volt, hogy az egykori Boróka Otthonban élő pszichiátriai betegeknek egy új ellátási formát hozzanak létre. A támogatott lakhatás és az új funkciókat kapó otthon már egyházi fenntartásban működik.

Zalaapátiban öt, Egeraracsán egy lakóházat építettek. Az egyenként 200 négyzetméter alapterületű ingatlanokban hat darab kétágyas lakószoba, nappali, konyha, kamra, étkező és akadálymentes vizesblokk is van. 72 pszichiátriai beteg költözött ezekbe az úgynevezett TL házakba 2021 decemberéig.  Az újépítésű ingatlanokhoz az önkormányzat adta a telkeket.

Vincze Tibor polgármester: „Mi mindenkit és mind az otthonhoz, az intézményhez tartozó embert a saját lakóinknak, a saját családtagunknak vélünk és gondolunk és ezt is tesszük. Kulturális rendezvényeinken korábban is részt vettek, most még inkább részt tudnak venni és ezért is külön köszönet.”

A projekt záró rendezvényén Vincze Tibor polgármester hozzátette: több mint két emberöltő óta itt van az intézmény a település életében, ráadásul a legnagyobb foglalkoztató.  A beruházásra a támogatást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Boróka Otthona nyerte. 2022 májusában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásába került az intézmény. 

„Pontosan néhány hónappal a kiköltözések után érkeztünk meg. Akkor kellett végig gondolni, hogy mit is szeretnénk, mi az az alap,a mire építeni tudunk és mik azok az irányok, amiben ezt a legnagyobb szakmaisággal a Máltai Szeretetszolgálat összes értékével úgy tudjuk működtetni, hogy a korábbi fenntartó és az aki ezt a programot lebonyolította, erre büszke lehessen. Én úgy gondolom, hogy jó úton járunk” - mondta Panker Mihály, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Központjának ügyvezetője. 

Az egykori rendházban laktak korábban az ellátottak. Az intézményt most már Napsugár Szolgáltató Központnak hívják. Az épületben felújítások, átalakítások voltak. Itt biztosítják a szociális étkeztetést, házi segtíségnyújtást és nappali ellátást a pszichiátriai betegeknek.

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója: „Tesszük mindezt legfőképp azért, hiszen itt ellátottakról beszélünk, azért hogy azok az ellátottak, akik itt élnek, akár a TL-ben, akár a bentlakásos intézményben, azok a lehető legjobb és szükségleteiknek és igényeiknek megfelelő legjobb szolgáltatást kapják.”

A 760 millió forintos összköltségű beruházás célja, hogy javuljon az ellátottak életminősége és minél jobban beilleszkedjenek a társadalomba. A projekt keretében irodabútorokat, a foglalkoztatás fejlesztéshez ipari gépeket és egy 9 fős kisbuszt is vásároltak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus