+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 89 lakástűz volt az idén Zalában
2023. július 12. szerda 17:20 - Zala vármegye
89 lakástűz volt az idén Zalában
1921 négyzetméternyi épített terület égett le Zala vármegyében 2023 első félévében. A tűzoltók azt tapasztalják, még mindig nagyon sok olyan eset van, amelyet körültekintéssel meg lehetne előzni. A szén-monoxid érzékelő is több esetben jelzett Zalában, nem csak a téli időszakban, hanem az elmúlt hetekben is.

Az idén eddig 89 lakástűz keletkezett a vármegyében. Egy keszthelyi és egy szentgyörgyvári ember életét vesztette, tizennégyen megsérültek és 32 embert a tűzoltók mentettek ki a lángoló épületekből. Az ország legnagyobb lakástüze Zalaegerszegen pusztított májusban, ahol egy társasház földszinti lakásából terjedtek át a lángok a tetőszerkezetre. Az oltás 3 órán át tartott, 30 tűzoltó 11 járművel avatkozott be. A lánglovagok úgy látják, nagyon sok lakástüzet meg lehetne előzni kellő óvatossággal és odafigyeléssel.    

„Azt nagyjából el lehet mondani, hogy átlagosan 4-5 naponta gyulladnak ki lakások, ingatlanok Zala vármegyében. Nagyon szépen kérjük éppen emiatt a lakosságot, hogy fontolják meg egy füstérzékelő készüléknek a beszerzését. Áldozzanak arra, hogy megóvják saját magukat és családjaikat, ugyanis intő jel, hogy a közel 90 esetnél, ami Zala vármegyében lakástűzzel összefüggésben történt, egyik helyszínen sem volt füstérzékelő, pedig ezek a készülékek gyakorlatilag még a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek.” - tájékoztatott Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

2023 első felében 49 alkalommal riasztották a tűzoltókat esetleges szén-monoxid veszély miatt, és 21 alkalommal ki is mutatták a mérgező gáz jelenlétét. A szén-monoxid nyáron is potenciális veszélyforrás, az elmúlt napokban két településen is be kellett avatkozniuk a lánglovagoknak. A baj elkerülése érdekében érdemes érzékelő készüléket beszerelni, a szakemberek tapasztalatai szerint ezt egyre többen meg is teszik. Az első félévben két ember szenvedett sérülést a mérgező gáz jelenléte miatt.         

A lakástüzek mellett előzzük meg a szabadtéri tüzeket is. A mezőgazdasági munkák és az otthoni sütögetések során is fokozott figyelemmel kell eljárni. Elsődleges szabály, hogy a meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk magára, és mindig legyen kéznél megfelelő oltóanyag. A földeken dolgozó gépek esetében fontos a rendszeres karbantartás. Grillezésnél, bográcsozásnál is legyünk körültekintőek, hiszen egy jó hangulatú nyári buliból is könnyen baj lehet. Azt se felejtsük el, hogy ha tűzgyújtási tilalom van érvényben, akkor a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Ha elveszítjük irányításunkat a tűz felett, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus