+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Népszerű a gyógynövényágazat
2023. június 7. szerda 17:09 - Keszthely
Népszerű a gyógynövényágazat
Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban – erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács. A szakemberek szerint egyre tudatosabbak az emberek, így sokan alkalmazzák a gyógynövényeket. Az ezzel kapcsolatos képzések is nagyon népszerűek, a Georgikon Campuson is lehet tanulni.

Jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termesztenek gyógy- és aromanövényeket Magyarországon a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács statisztikája szerint. 2015-ben még 14 ezer tonna volt hazánk exportja, 2022-ben ez már felére csökkent. Ezzel szemben az import közel kétszerese volt a kivitelnek. Az ágazat képviselői szerint hazánk akár önellátó is lehetne ezekből a termékekből. Egyre nagyobb irántuk az érdeklődés, hiszen a mindennapi élet mellett az egészségipar, a szépségipar és az élelmiszeripar is nagy mennyiségben használja ezeket. Mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos irántuk az igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez.

„Az utóbbi években egyre inkább egészségtudatosak az emberek. Van egy ilyen zöldhullám, aminek a keretében viszonyulnak természetes gyógymódokhoz, gyógynövényekhez, jobban odafigyelnek az egészségükre. És kerülik a szintetikusan előállított gyógyszereket, illetve ha van rá mód, akkor inkább gyógynövényes termékeket választanak.” - osztotta meg Dr. Kindlovits Sára  a GYSZT titkára.

Gyógynövényekkel sokan foglalkoznak. Alkalmazásukhoz a megfelelő tudás viszont elengedhetetlen. A MATE Georgikon Campusán is népszerű a gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos felsőoktatási szakképzés. Az oktatás gyakorlatorientált, a legalapvetőbb növényekkel az intézmény kertjében is megismerkedhetnek a hallgatók. Az itt végzett gyógynövény technológusok a termesztés és a gyűjtés mellett a felhasználások, feldolgozások lehetőségeivel is tisztában vannak.

„Kis parcellás növényállományaink vannak. Igyekszünk minden olyan növényfajt bemutatni, ami nagyobb termőterületen is megállja a helyét. Magyarországon is megfelelő körülményekre talál. És egészen addig, amíg az elsődleges feldolgozás utáni alapanyagig végig tudjuk kísérni az útjukat.” - mondta el Dr. Cseh Eszter egyetemi adjunktus.

A statisztikák szerint a gyógynövénygyűjtés- és termesztés, elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 20-29 milliárd forintra tehető. A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek összes piaci forgalmát 60-70 milliárdra becsülik. A NAK és a Gyógynövény Szövetség közös kezdeményezése nyomán bizonyos fűszernövények is részesülnek már termeléshez kötött támogatásban.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus