+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Salamon Zsigmondra emlékeztek Keszthely Város Sakkbajnokságán
2023. június 6. kedd 14:31 - Keszthely
Salamon Zsigmondra emlékeztek Keszthely Város Sakkbajnokságán
A Spartacus néhai sakkozója, Salamon Zsigmond mellett tisztelegtek a tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is Keszthely Város Sakkbajnokságán.. A város napjához kapcsolódva szervezték meg ismét a viadalt, a koronavírus-járvány óta először. Erős mezőny ült a táblákhoz.

A 2020-ban tragikus balesetben, mindössze 16 évesen elhunyt Salamon Zsigmondra emlékeztek a sakkozók. A keszthelyi gimnazista nagy tehetsége volt a Spartacusnak. Jellemével is kivívta társai és edzői elismerését.

„Kicsiként is, bármit, amit mondott neki, tanított neki az ember, ő szívta magába és hamar kinőtt engem, mint edzőjét és más edzőhöz került, a Babits Andráshoz, valamint Haszon Dávid is foglalkozott vele. Utána a keszthelyi sakkcsapatban, az NB II-ben is szerepelt, nagyon tehetséges volt” - méltatott Hegyvári Brigitta, a Spartacus Sportkör elnöke. 

A város nevében Nemes Klára képviselő köszöntötte a sakkozókat és a néhai elnök, Szalai István családját. A keszthelyi sakk meghatározó alakja nélkül most rendezték meg először a városi bajnokságot.

42 sakkozó ült a táblák elé. Köztük Babits András is. A keszthelyi születésű játékos a Spartacus felkérésére edzette Salamon Zsigmondot. Visszaemlékezése szerint élmény volt minden foglalkozás, hiszen Zsigmond minden tanítást megfogadott és hasznosított a meccseken.

„Gyakorlatilag úgy érezhettem, hogy megtisztelt engem ezzel és ez egy akkora ajándék volt akkor is és most is, hogy ezt az ajándékot szeretettel megőrzöm” - nyilatkozott Babits András. 

A város és térsége sakkozóit várták a viadalra. Akár versenyengedély nélkül is lehetett nevezni. A cél az volt, hogy minél nagyobb rétegnek biztosítsanak lehetőséget. Erős mezőny gyűlt össze. 

„Itt van nemzetközi mester, fide mester, magyar bajnokok vannak, akár a Pintérné Kovács Mártát említhetem, de az ifjúságiak között is itt vannak a magyar bajnokok” - összegezte Doroszlai Erik, a Spartacus elnökhelyettese. 

Juhász Judit női fide mester és a kétszeres magyar korcsoportos bajnokok, Alexandrova Angelina és Beznicza Mira is erősítette a mezőnyt. Hétfordulós svájci rendszerben, 2x15 perces játékidővel mérkőztek meg. Az abszolút győztes a tapolcai Kosztolánczi Gyula lett.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus