+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új kerékpárutat adtak át
2023. június 1. csütörtök 16:15 - Hévíz
Új kerékpárutat adtak át
Csaknem 300 méter hosszan épült új kerékpárút Hévízen. A beruházás európai uniós forrásból valósult meg, és egy nagyobb, mintegy 300 millió forintos projekt része. Az új szakasznak köszönhetően biztonságosabb lett a közlekedés, és a kerékpáros turizmust is elősegíti. A biciklisek már birtokba is vehették az utat.

A kerékpáros út egy külterületi szállodát köt össze Hévízzel. Ez már a sokadik útszakasz, ami megépül Zala vármegyében a Zala két keréken programban. A projektnek köszönhetően immár 75 kilométer készült el, és további utak megépítését is tervezik. A cél az, hogy ne pályázatvezérelt fejlesztések készüljenek, hanem az itt élők és az ide érkező vendégeknek is hasznos, egy adott koncepció mentén felépített beruházások valósuljanak meg.

„A Zala két keréken azt célozta meg, hogy igenis építsünk és használjunk fel minden olyan tudást és minden olyan eszközt, amelyből egy rendszert lehet felállítani. megnéztük a nemzetközi kerékpárút hálózatokat, a hazai kerékpárút hálózatokat, a regionálisat, és azt mondtuk, hogy igen, a Zala két keréken pedig az lesz, amely ezekhez illeszkedni fog. Az uniós források felhasználása során úgy döntöttünk, hogy 5 milliárd forintot az elmúlt ciklusban is, a hét évben, és az ideiben is Zala vármegye csak kerékpárút hálózat építésére fog felhasználni.” - tájékoztatott Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A kerékpáros turizmus hazánkban egyre népszerűbb. Mivel Budapest utána a Balaton a leglátogatottabb a turisták körében, ezért nagyon sok vendég érkezik ide, akik hódolnak az aktív pihenésnek. 2019-ben elindult a Balatoni Bringakörút rekonstrukciója, ebből a tavalyi év végéig 114 kilométer készült el. Emellett a BalatonBike 365 projektben kerékpáros pontok és újabb útvonalak valósultak meg. A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra mintegy 15 ezer kilométernyi kerékpárút kösse össze az ország számos pontját.

„A mostani projekt, ahol vagyunk, ez egy közel 300 millióból megvalósult fejlesztéssorozat egyik eleme. Hiszen ebből a fejlesztésből Keszthelyen egy közel 3 kilométeres szakasz tudott megvalósulni, a hahóti térségben több mint egy kilométeres szakasz tudott megépülni, kerékpáros fejlesztés. Azért fontos nagyon ez a Hévíz térségében megvalósult mostani fejlesztés, ahol vagyunk, mert azt gondolom, hogy itt egyrészt a turisztikai jelentősége az nagyon nagy. Tudjuk, emlékszünk vissza néhány évvel ezelőtt itt a kerékpárosoknak muszáj volt a főúton kerékpározniuk, és ahogy látjuk, most is egy elég forgalmas főútról beszélünk.” - emelte ki Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

Az útvonal átadásán elhangzott, a jövőben a Balatont a Kis-Balatonnal összekötő kerékpárutat is terveznek. Emellett lesz egy hálózat az osztrák határig, és Soprontól Nagykanizsáig is. A most átadott 300 méteres szakasz a közlekedésbiztonság szempontjából is fontos. A 15 centiméteres betonalapra két réteg aszfalt került, és két soros korlát is védi a kerékpározókat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus