+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ismét találkoztak a klímakövetek
2023. május 31. szerda 19:45 - Gyenesdiás
Ismét találkoztak a klímakövetek
Fecskefészkek kihelyezéséről, szelektív hulladékgyűjtésről és ökofalról is tárgyaltak a gyermek klímakövetek Gyenesdiáson. A településen 10 éve indult el a gyermekképviseleti gyűlés ötlete, melyen a fiatalok gondolatait is meghallgatja a polgármester. A nagyközség célja, hogy minden korosztály induljon el a klímatudatosság útján.

Fecskefészkek valamint denevérodúk kiépítésére tettek javaslatot a fiatalok. Ehhez a település polgármestere kérte, hogy készítsenek egy térképet, hol jelentek meg leginkább ezek az állatok.

„Fontos az, hogy a madarak és az élőlények egyaránt élhetőbb körülmények között legyenek itt Gyenesdiáson. Fontos a fecskék lakhatása, valamint a fecskefiókáknak a védelme. Ugyanis az emberek nem veszik őket figyelembe, illetve nincsenek jó kezek között sajnos” - nyilatkozta Takács Bátor klímakövet. 

Az iskolában egy ökofalat szeretnének megvalósítani, melyen a jó gyakorlatokat hirdetnének társaiknak. E mellett a szelektív hulladékgyűjtésre is nagyobb hangsúlyt fektetnének.

Az elmúlt évben is számos olyan projekt valósult meg a településen, amely a környezetvédelmi szemléletet erősíti. 62-en kaptak 210 literes esővízgyűjtő tartályt, melyeket a fenntartható háztáji kiskertek támogatására kiírt pályázat kapcsán tudtak beszerezni. A 71-es főút mellett is a klímatudatosság jegyében virágosítottak. Olyan évelő növényeket ültettek, melyek jobban bírják a szárazságot. Kaviccsal takarták be az ágyásokat, melyek jobban megtartják a nedvességet. Fontosnak tartja az önkormányzat a Balaton védelmét. Elsőként az országban itt kezdték felszámolni az illegális horgászkarókat. A közlekedés zöldítésére a kerékpárutak és sétányok kialakítására is törekednek. Nemcsak a belterületen, a Balaton-part mellett is adtak át ilyen szakaszt. A Kék Hullám Zászló strandminősítőn másodszorra nyerték el a Balaton Legzöldebb Strandja-címet, illetve a példamutatásért a Diási Játék Strand Zöld béka díjat kapott. Idén a zöld büfé védjegyet szeretnék a vendéglátóhelyeken népszerűsíteni. Ezt azok kaphatják meg, akik kevesebb műanyag eszközt használnak, vagy például gyűjtik a használt sütőolajat. A fiatalok javaslatait több mint 10 éve hallgatják meg.

Gál Lajos polgármester: „Gyenesdiás úttörő volt annak idején 25 évvel ezelőtt elindult a környezettudatosság, ez egyfajta öko, talán most már klímatudatosságba csapott át. Ebben mindig partner volt az önkormányzat révén a helyi iskola, az óvoda. És természetesen az intézményekkel együtt mindaz a küldetéstudat, ami jellemzi azokat a gyerekeket, akik fogékonyak a környezet és természetvédelemre.”

A találkozón az élelmiszerpazarlás ellen is szót emeltek a fiatalok. Kérték a polgármestert, hogy legyenek környezetvédelmi előadások. A klíma követekre továbbra is számít az önkormányzat, ők azok, akik kortársaikat tudják figyelmeztetni az ökolábnyom csökkentésére.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
2020 óta képeznek a keszthelyi VSZK-ban fitness-wellness instruktorokat.
 
Az országos tanévkezdő program keretében minden osztály számot adott számot edzettségéről és tudásáról.
 
Átadták az Erzsébet-ligeti pavilont.
 
A harmadik alkalommal megszervezett programnak ezúttal is a Festetics-kastély ad otthont Keszthelyen.
 
Májustól augusztus végéig mintegy 215 ezer látogató összesen 627 ezer jegyet váltott.
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus