+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi és nagyváradi fejlesztéseket segít elő a szociológusok kutatása
2017. augusztus 16. szerda 17:54 - Keszthely
Keszthelyi és nagyváradi fejlesztéseket segít elő a szociológusok kutatása
Mi az a három dolog, ami nagyon jó, hogy van Keszthelyen, és mi az, ami nagyon rossz, hogy nincs? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem szociológus hallgatói. A keszthelyi önkormányzat és a Hétfa Kutatóintézet segítségével végeznek felmérést az egyetemisták, melynek eredményeit Keszthelyen és a romániai Bihar megyében is hasznosíthatják.

A keszthelyi strandon szólították meg az embereket a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem hallgatói. A szociológia szakos egyetemisták Keszthellyel kapcsolatos kérdéseket tettek fel 15 és 29 év közötti fiataloknak. A hallgatók három csoportban dolgoztak, a válaszadók pedig egyetértettek abban, hogy a kérdőív eredménye hozzájárulhat a város fejlesztéséhez.

„Hogyha ezt ilyen fontosabb embereknek is megmutatják, akiknek van beleszólásuk, hogy hogyan építsék fel Keszthelyt, miként vezessék, akkor ez igenis hasznos. Mert így valamennyire beleszólhatunk, hogy milyen legyen a városunk.” - mondta az egyik válaszadó, Milics Péter.

A hallgatók többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire jó Keszthelyen élni vagy melyik Keszthely legszebb része. Azt is megkérdezték, hogy a válaszadó hová vinné a Keszthelyre látogató barátait, illetve melyik az a rész, amit semmiképp sem mutatna meg nekik. A kérdőív kitöltése anonim és nagyjából 5 percet vesz igénybe. A kutatásban részt vevő hallgatók kíváncsian várják a felmérés eredményét.

„Fontosnak tartom, hogy a keszthelyi emberek véleményét, illetve az ide ellátogató turistáknak a hozzáállását megismerjük. Hogy viszonyulnak a városhoz, mit gondolnak róla, és ezt később esetleg Nagyvárad és Bihar megye is tudja hasznosítani.” - emelte ki Árvai Péter, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem hallgatója.

A hallgatóknak a kutatás előtt egy elméleti felkészítést is tartottak, ahol megismerhették Keszthely történelmét és gazdasági-társadalmi berendezkedését. A reprezentatív kérdőív a fiatalokra fókuszál, ugyanis a szociológusok szerint ők azok, akik a leginkább alakíthatják egy település életét. A keszthelyi felmérés eredménye a jövőben mintául szolgálhat a Bihar megyei idegenforgalom fellendítéséhez.

„Bihar megye, ahonnan mi jövünk, igenis jelentős turisztikai potenciállal bír, viszont ez egy döntés kérdése, egy elhatározás kérdése. Nem igazán bejáratott a turizmus nálunk, nem nagyon tudják a vállalkozók, hogy hogy kell ehhez hozzáállni. Nekünk az a határozott elképzelésünk, hogy a mi fiataljaink nagyon sok turisztikai felmérést kell majd végezzenek otthon, hiszen ahogy ez beindul, monitorizálni kell a turisták véleményét, a javaslatkoncepciókat ki kell dolgozni. Kifejezetten szerettünk volna egy olyan városba jönni, ahol a turizmust, mint jelenséget vizsgálhatjuk, hiszen az ember turistaként egészen más viselkedésmintákat követ, mint egyébként otthon." - hívta fel a figyelmet Dr. Györbíró András, a Partium Keresztény Egyetem adjunktusa.

A kérdőív összeállításában részt vett Keszthely önkormányzata és a Hétfa Kutatóintézet is. A kutatást végző egyetemistákat Ruzsics Ferenc, a város polgármestere és Csite András, az intézet alapítója is köszöntötte. A városházán a hallgatók bemutatkozhattak, és beszámolhattak arról is, hogy mit várnak ettől a felméréstől. Az önkormányzat a kutatás eredményeiért cserébe biztosítja az ellátást a nagyváradiak számára.

Regman Karola - Keszthelyi TV                   

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hatodszor lendült fel a rajtzászló a koraszülött futáson.
 
Kárpátaljai szobrász támogatására rendeztek jótékonysági délutánt.
 
A Híradó Plusz vendége Krasznai Tamásné igazgató.
 
Ezüstérmes lett Olaj Tamás, a Keszthelyi VSE sportolója.
 
Vidám, humoros előadásokkal érkeztek Várvölgyre az amatőr színjátszók.
 
Zöldünnepet tartottak az Erzsébet-ligetben.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár