+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi és nagyváradi fejlesztéseket segít elő a szociológusok kutatása
2017. augusztus 16. szerda 17:54 - Keszthely
Keszthelyi és nagyváradi fejlesztéseket segít elő a szociológusok kutatása
Mi az a három dolog, ami nagyon jó, hogy van Keszthelyen, és mi az, ami nagyon rossz, hogy nincs? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem szociológus hallgatói. A keszthelyi önkormányzat és a Hétfa Kutatóintézet segítségével végeznek felmérést az egyetemisták, melynek eredményeit Keszthelyen és a romániai Bihar megyében is hasznosíthatják.

A keszthelyi strandon szólították meg az embereket a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem hallgatói. A szociológia szakos egyetemisták Keszthellyel kapcsolatos kérdéseket tettek fel 15 és 29 év közötti fiataloknak. A hallgatók három csoportban dolgoztak, a válaszadók pedig egyetértettek abban, hogy a kérdőív eredménye hozzájárulhat a város fejlesztéséhez.

„Hogyha ezt ilyen fontosabb embereknek is megmutatják, akiknek van beleszólásuk, hogy hogyan építsék fel Keszthelyt, miként vezessék, akkor ez igenis hasznos. Mert így valamennyire beleszólhatunk, hogy milyen legyen a városunk.” - mondta az egyik válaszadó, Milics Péter.

A hallgatók többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire jó Keszthelyen élni vagy melyik Keszthely legszebb része. Azt is megkérdezték, hogy a válaszadó hová vinné a Keszthelyre látogató barátait, illetve melyik az a rész, amit semmiképp sem mutatna meg nekik. A kérdőív kitöltése anonim és nagyjából 5 percet vesz igénybe. A kutatásban részt vevő hallgatók kíváncsian várják a felmérés eredményét.

„Fontosnak tartom, hogy a keszthelyi emberek véleményét, illetve az ide ellátogató turistáknak a hozzáállását megismerjük. Hogy viszonyulnak a városhoz, mit gondolnak róla, és ezt később esetleg Nagyvárad és Bihar megye is tudja hasznosítani.” - emelte ki Árvai Péter, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem hallgatója.

A hallgatóknak a kutatás előtt egy elméleti felkészítést is tartottak, ahol megismerhették Keszthely történelmét és gazdasági-társadalmi berendezkedését. A reprezentatív kérdőív a fiatalokra fókuszál, ugyanis a szociológusok szerint ők azok, akik a leginkább alakíthatják egy település életét. A keszthelyi felmérés eredménye a jövőben mintául szolgálhat a Bihar megyei idegenforgalom fellendítéséhez.

„Bihar megye, ahonnan mi jövünk, igenis jelentős turisztikai potenciállal bír, viszont ez egy döntés kérdése, egy elhatározás kérdése. Nem igazán bejáratott a turizmus nálunk, nem nagyon tudják a vállalkozók, hogy hogy kell ehhez hozzáállni. Nekünk az a határozott elképzelésünk, hogy a mi fiataljaink nagyon sok turisztikai felmérést kell majd végezzenek otthon, hiszen ahogy ez beindul, monitorizálni kell a turisták véleményét, a javaslatkoncepciókat ki kell dolgozni. Kifejezetten szerettünk volna egy olyan városba jönni, ahol a turizmust, mint jelenséget vizsgálhatjuk, hiszen az ember turistaként egészen más viselkedésmintákat követ, mint egyébként otthon." - hívta fel a figyelmet Dr. Györbíró András, a Partium Keresztény Egyetem adjunktusa.

A kérdőív összeállításában részt vett Keszthely önkormányzata és a Hétfa Kutatóintézet is. A kutatást végző egyetemistákat Ruzsics Ferenc, a város polgármestere és Csite András, az intézet alapítója is köszöntötte. A városházán a hallgatók bemutatkozhattak, és beszámolhattak arról is, hogy mit várnak ettől a felméréstől. Az önkormányzat a kutatás eredményeiért cserébe biztosítja az ellátást a nagyváradiak számára.

Regman Karola - Keszthelyi TV                   

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus