+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elhunyt Pém Árpád, a keszthelyi sport legendás alakja
2023. május 25. csütörtök 15:11 - Keszthely
Elhunyt Pém Árpád, a keszthelyi sport legendás alakja
Labdarúgó és kézilabda tanítványai nagy sikereket értek el, olimpiai és világbajnoki érmes sportoló is került ki kezei alól. Több kitüntetés mellett 2014-ben Keszthely Város Szolgálatáért címet kapta Pém Árpád. Dr. Iglódi Endre soraival emlékezünk a keszthelyi sport legendás alakjára.

1933. január 26-án született a felvidéki Kurtakeszin az un. népcsere program keretében telepítették családját Kunbajára.

1954-ben végzett Pécsett a Testnevelési Főiskolán és a PEAC labdarúgó együttesében játszott. Keszthelyen a Csány László általános iskolában kapott tanári állást. Később oktatott a helyi Vajda János Gimnáziumban, majd 1968-ban az Agrártudományi Egyetemre került és labdarúgásban tanítványaival országos egyetemi bajnoki címet is szereztek és onnét ment nyugállományba. Azt követően a horgászat és a vadászat le a fő kikapcsolódása.

1965-ben az általa edzett fiatal Keszthelyi Haladás női kézilabda együttese az egykori Helikon ligeti pályán fogadhatta a világbajnoki címet szerző Török Bódog edzette magyar válogatottat. (2:12).

1967-ben kétszer is legyőzték a Győri ETO-t (11:7,10:5) és NB I/B osztályba jutottak, ahol újoncként 5-ek lettek. Nála kezdett játszani Kazy, Sirsom, Kerkai és Tomann is. Az ifjúsági lányokkal Debrecenben az országos döntőn 4. helyezett volt a Keszthely.

Legnevesebb tanítványa a keszthelyi születésű Lelkesné Tomann Rozália, olimpiai és világbajnoki érmes, aki 172-szeres magyar válogatott és az FTC színeiben 228 bajnoki mérkőzésen szerepelt irányítóként. A mester mondta :(14 éves korától félévtizeden át foglalkozhattam Rozival nagyon lelkes és sportszerű játékos volt Éreztem, hogy sokra hivatott… világklasszis lett belőle.

Lelkesné Tomann Rozália így emlékezett a mesterre:”A tanár úr elképesztő kitartással nevelt bennünket és módszereivel megelőzte a korát amikor Keszthelyen noha ő sikeres labdarúgó volt kézilabdaedzőként egy kézilabda korszak megteremtőjének bizonyult. Minden esztendőben egy alkalommal elmentünk együtt és jókat beszélgettünk. Sajnos a tavalyi volt az utolsó alkalom:Nyugodj békében mester mi nem felejtünk téged és azt sem, hogy mennyi csibészséget tanultunk tőled és mit köszönhetünk neked.”

2013-ban a Vidékfejlesztési miniszter Életfa emlékplakett ezüst fokozatát adta át részére, majd 2014-ben Keszthely Város Szolgálatáért címet kapta.

Pém Árpádot 2017-ben a Zala megye kézilabda Sportjáért kitüntetésben részesítette Varga Sándor a ZMKSZ tiszteletbeli elnöke. 63 évvel ezelőtt tagja volt a Keszthelyi Haladás bajnokcsapatának, amelyik az NB III-as idénynyitón így állt fel: Jáger – Pécsi, Jelencsics , Király – Pém I., Györei – Fábián, Forró dr., Horváth dr., Sebők dr., Dumas.

Testvére néhai Pém Csaba akkor már a Szombathelyi Haladás NB I-es labdarúgójaként játszott középcsatárként és szerepet kapott a magyar B válogatottban is.

Pém Árpád 90 évet élt és temetésére Keszthelyen a Szent Miklós temetőben június 12-én hétfőn 13 órakor kerül sor.  

Nyugodj Békében Tanár Úr !

galéria
 
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus