+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egyre több a külföldi vendég
2023. május 19. péntek 18:13 - Hévíz
Egyre több a külföldi vendég
Nőtt a külföldi vendégéjszakák száma az elmúlt negyedévben országszerte. Míg a pandémia éveiben jelentősen csökkent a külföldi turizmus és a belföldi vendégek töltötték meg a szálláshelyeket, addig ez most megfordulni látszik. Az idei év első két hónapjában 26%-kal több más országbeli kereste fel a hazai településeket.

Hévízre évtizedek óta özönlenek a külföldi turisták. A város egész évben alkalmas a pihenésre, a vendégek azonban többségében gyógyulási szándékkal érkeznek a településre. Nagyon sok szálláshelynek már törzsközönsége van, akik jellemzően 2-3 hetet töltenek el a településen. Ez idő alatt igénybe veszik a kezeléseket, de felkeresik a környéket is. A szállodák is azt tapasztalják, hogy az elmúlt hónapokban ismét sok a külföldi vendég.

„A COVID előtti időkben szállodánkban 75%-a a vendégéjszakáknak származott a külföldi küldő országokból. Ez az arány a COVID alatt megfordult, hiszen a járványügyi és hatósági intézkedések sok esetben nem tették lehetővé a külföldi utazásokat. A tavalyi évben, ahogy már a helyzet egy picit rendeződött, egyre több külföldi is érkezett az országba, Hévízre, illetve a szállodánkba, és fele-fele arányt képviseltek a belföldi és a külföldi vendégéjszakák. Idei évben viszont a külföldieknek az aránya még inkább erősödni tudott.” - tájékoztatott Molnár Ágnes, a hévízi Hotel Európa Fit vezérigazgató-helyettese.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyeken 4,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 9,6%-kal csökkent, a külföldieké azonban 15%-kal nőtt a tavalyi év első negyedévéhez képest. Hévízen az első három hónapban 30%-os növekedést regisztráltak, a belföldi vendégéjszakák száma azonban itt is kevesebb volt. A szakemberek azt tapasztalják, hogy az infláció és az esős tavasz nem tett jót a foglalásoknak, májusban azonban ismét élénkülni látszik az érdeklődés.

„Áprilisban volt egy lassulás a foglalások intenzitásában – mind a tavaszra, mind a nyárra vonatkozóan – de most azt látjuk, hogy májusban azért elkezdtek ismét felgyorsulni az események, elkezdenek beindulni a hosszúhétvégékre a foglalások, meg nyilván a nyári időszakra is. Hosszúhétvége volt már idén kettő. Az első, húsvéti, az teljesen teltházas volt, a második, május 1-e egy kicsit nyögve nyelősebb volt országos szinten, vidéken mindenhol. Bízunk benne, hogy a pünkösdi – most így sormintában – ismét egy erős hosszúhétvége lesz.” - tette hozzá Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A háború miatt az orosz vendégek többsége elmaradt Hévízről, a cseh és a szlovák turisták száma azonban rohamosan nő. Emellett az osztrákok és a németek is járnak ide gyógyulni. A KSH adatai szerint az első negyedévben az összes bruttó árbevétel 97 milliárd forint volt a szálláshelyeken, ami 41%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus