+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Merre tovább ipartestületek?
2023. május 5. péntek 17:31 - Keszthely
Merre tovább ipartestületek?
Fórumot rendeztek a régió iparosainak Keszthelyen. Az országos programsorozat helyi állomásán arra keresték a választ, hogy mik a kis- és családi vállalkozások legégetőbb problémái. A tanácskozáson az utánpótlás, a rezsiköltségek és a felnőttképzés is szóba került.

Kőműves, festő, autószerelő, cukrász – csak néhány abból a kettőszáz szakmából, amit képvisel az Ipartestületek Országos Szövetsége. 165 testület tartozik az országos szervezet alá, mely a kis- és mikro vállalkozók legnagyobb országos képviselete. Becslésük szerint 35 és 40 ezer között van az országos taglétszám.

Az IPOSZ regionális fórumokat szervezett. Keszthely volt az ötödik állomás. A munkaértekezletek célja, hogy az országos közgyűlést előkészítsék. Arra keresték a választ, hogyan látják az iparosok a jövőt, milyen irányt kell vennie az IPOSZ-nak. Az ország minden régiójában a legégetőbb kérdés a munkaerő.

Németh László, az IPOSZ elnöke: „Nagyon-nagyon kevés a munkaerő. Nagyon nagy problémát látnak az iparosaink abban, hogy ki veszi át tőlük majd azt a lakossági szolgáltatást majd, amit ők végeznek. Hogyan lehetne kinevelni azokat a szakmunkásokat, akik komplex tudással be tudnak szállni a lakossági szolgáltatásba, illetve akikből ki lehet majd nevelni a jövő vállalkozóját, akik ezeket a lakossági megrendeléseket átveszik és kiszolgálják őket.”

Az iparosok még a felnőttképzés terén fogalmaztak meg észrevételeket. Az IPOSZ is úgy látja, hogy törvényi módosítások szükségesek ezen a területen. Állandó kérdés a generációváltás, szeretnének minél több fiatal tagok a soraik közé csábítani. Az energiaválság szintén aktuális probléma, mely a Keszthelyi Ipartestületet és tagjait is érinti.

„Helyben, amit tudunk a kis mikro- és családi vállalkozásoknak segítünk. Most tényleg szükség van, hogy a segítség meg legyen. Nagyon sok iparos küzd, vagy vissza is adja az iparát, mert a rezsiköltség óriásian magas, meg felmentek az anyagárak is. De mindenben megpróbálunk segíteni, mint akiket megválasztottak vezetőnek, kötelességünk hogy mindent megtegyünk az érdekükben” - nyilatkozta Nádler József, a keszthelyi és megyei ipartestület elnöke. 

A Keszthelyi Ipartestületnek 105 tagja van. Számos gyémánt- és aranygyűrűs mestert tudhatnak soraik közt, de van olyan, aki már 60 éve tagja a társaságnak. Két ügyvéd áll a vállalkozók rendelkezésére, ingyenes jogi tanácsadást nyújtanak. A székházat a tagok ingyen használhatják, akár családi rendezvényekre is. A tagdíj jelképes. Ebből nem is tudná magát fenntartani a 138 éves szervezet. Az épület bérleti díjaiból biztosítják a működést.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus