+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújul a fenékpusztai kiskastély
2023. április 28. péntek 18:18 - Keszthely
Megújul a fenékpusztai kiskastély
A Festeticsek örökségét, azon belül a lovas kultúrát mutatják be Fenékpusztán, a grófok egykori kiskastélyának területén. Az első ütemben megújult a kiskastély, kancaistállót építettek, melyben 10 box található, de borjúistálló is lesz. A sajtónak helyszíni bejárást biztosítottak.

A majorban korhű környezetben idézik meg a Festeticsek fénykorát. Itt volt Közép-Európa legrangosabb lótenyésztési helye. Az I. ütemben kancaistállót, csikóslakást létesítenek, felújítják a kiskastélyt, ahol a grófi család lótenyésztéshez fűződő kapcsolatát mutatják be. Portrékat is helyeznek majd ide, valamint a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is ez lesz a helyszíne. A majorsági épületrész lehetőséget biztosít majd tematikus rendezvényeknek, időszakos kiállításoknak. A felújítással céljuk, hogy a jövő generációinak is bemutassák a Festeticsek örökségét.

„Ha valaki Keszthelyre érkezik ez az első olyan épület, ami igen jelentős a Festetics-örökség szempontjából. Hiszen itt volt a nemzetközileg is neves lovas élet, amelyet a Festeticsek hoztak ide Keszthelyre Fenékpusztára. Ezzel a beruházással, aminek most az első fázisát adtuk csak át, hiszen a következő hónapokban még kemény munka vár ránk. Az épület megújult, létrejött 10 olyan istálló, amelyet szeretnénk az egyetemmel együttműködve lovakkal megtölteni. A következő időszakban egy olyan kiállítás jön létre, amely bemutatja mindazt az életet, amely itt volt annak idején.” - osztotta meg Oláh Zsanett a NÖF ügyvezető igazgatója.

A műemlékvédelem is kiemelt projekt a kormány részéről, erről Lánszki Regő államtitkár beszélt. Nagy Bálint államtitkár köszöntőjében azt hangsúlyozta, nem csak a helyieknek, a térségnek is fontos, hogy megújulhat ez a terület.

„100 évvel a Festeticsek jelenléte után is még lényegében a földrajzi adottságok mellett turisztikai szempontból is a legjelentősebb kulturális értékeink a Festeticsekhez köthetőek. Gondolhatunk akár a Festetics-kastélyra, akár a Georgikon Egyetemre, akár a Hévízi-tóra. Akár olyan kulturális eseményekre, mint például a méltán országosan ismert Helikoni Ünnepségek. És most azt gondolom, hogy a fenékpusztai fejlesztésekkel egy nagyon jelentős új terület tud majd megnyílni mind a térségben lakó, mind pedig a turisztikai szempontból ide érkező előtt. És aminek én nagyon örülök, hogy itt a tematika a lovaglásról a lovas életről szól.”

Keszthely egyik erőssége a kulturális turizmus, melynek alapjait a Festeticsek rakták le. Ez most további lehetőségekkel bővül köszönhetően a projektnek.

„A lótenyésztéssel kapcsolatban lesznek fejlesztések. Tehát tulajdonképpen a Festetics-családdal kapcsolatos a lovas hagyományokat is folytatva egy olyan lótenyésztés valósul meg, amely kapcsolódik a turizmushoz is meg a lósporthoz, meg az egyetemhez is, azt hiszem, hogy ez a legjobb irány. Büszkék lehetünk arra, hogy évtizedek után itt megtörtént ennek az épületegyüttesnek a felújítása és úgy érkezhetünk meg Keszthelyre, hogy rögtön valami szépet és olyat látunk, amire büszkék lehetünk.” - osztotta meg Manninger Jenő polgármester.

A parkban piknikezni is lehet, illetve játszóelemeket is telepítenek. A helyszín kiemelt attrakciója lesz a zöld összeköttetés, a Fenyves allén keresztül a kastélyhoz is el lehet innen jutni. A teljes projekt 1,66 milliárd forint Európai Uniós támogatásból valósul meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus