+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lady Hamilton szobrát avatták
2023. április 27. csütörtök 18:50 - Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton szobrát avatták
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál. Ez a Festetics-örökség programnak a része, mely közel 1,3 milliárd forint uniós forrásból valósul meg a térségben. A projektben négy település, Keszthely, Hévíz, Gyenesdiás és Balatongyörök vesz részt azzal a céllal, hogy bemutassák a térség mecénásainak hagyatékát az idelátogatóknak.

Szobrot is avattak az emlékhely megnyitó eseményén. Az alkotás Szabó Menyhért első köztéri műve, mely II. Festetics Tasziló szerelmét, Lady Mary Viktória Hamiltont ábrázolja. Festetics György herceg ünnepi beszédében felidézte Lady Hamilton alakját.

Biró Róbert polgármester méltatta a Festetics-család Balatongyörökre gyakorolt hatását: „Lady Hamiltonnak nagyon sok köze volt a térség fejlődéséhez, hiszen ő Nyugat-Európából hozott egy olyan kultúrát a térségbe és a településre, ahol mindennek látjuk keze nyomát. Ismerjük azt, hogy a család 1911-ben, az akkor alakult Fürdőegyesületnek egy jelképes aranykoronáért bérbe adta a partszakaszt, hogy ott a település parkot és fürdőt alakítson ki, és ha jók az ismereteink, akkor Mary Hamilton szorgalmazta a településen az első fasorok ültetését. Úgyhogy ez is hozzá kötődik. Úgyhogy valamilyen szinten a település turisztikai indulásában is sokat segített nekünk. ”

A projektzáró rendezvény a fejlesztések bemutatásával folytatódott. Elhangzott: a tervezett fejlesztések gazdagítják a Balaton négyévszakos kínálatát, és tovább bővítik az ide érkező turisták programlehetőségeit. 

”A pályázat már elkészült elemeinek mai bemutatásával ugyanis a Festetics-család előtt is tisztelgünk. Örökségük tematikus útba szervezésével büszkén ápoljuk egy olyan történelmi családunk emlékét, amelynek tagjai generációkon át sokat tettek a környék fejlődéséért. Gazdag épített és szellemi értékek sorát hagyva hátra az utókor számára.” - mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. szakmai igazgatója.

Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt: nagyon fontos, hogy a Festetics-örökség ne csak a múltat jelentse, hanem a jelenre és a jövőre is hatással legyen. Nagy Bálint államtitkár kiemelte, a települések ereje közösségeik erejében rejlik.

Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő: „Itt, a zalai Balaton-part tekintetében azt is nagyon fontos, azt gondolom, kiemelni, hogy itt a helyi lakosok érdekei mellett nagyon jelentős a turizmus és a turizmus tekintetében most például olyan fejlesztéseket tudtunk átadni. Ennek a GINOP-os projektnek az eredményeképp, 1,3 milliárd forintból, ami azt gondolom, hogy mind a helyi lakókat, mind pedig az ország, vagy a világ bármely pontjáról ide érkező embereket tudja szolgálni és ezt a térséget sokkal szebbé tudja tenni. És azokat a gyönyörű földrajzi adottságainkat még inkább meg tudjuk mutatni mindenkinek, amire büszkék lehetünk, és ahol – hála a Jóistennek – élhetünk.”

A fejlesztések, valamint a Festetics-örökség további életútját bemutatását követően ebédre hívták a résztvevőket. A rendezvényen felszolgált ételek menüsorát – a Festetics-örökséghez kapcsolódóan -  korabeli receptek alapján állították össze.  

Király Erika - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus