+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 4400 milliárd forint jut vidékfejlesztésre
2023. április 26. szerda 16:06 - Hegymagas
4400 milliárd forint jut vidékfejlesztésre
4400 milliárd forintnyi Európai Uniós támogatás áll rendelkezésre a vidékfejlesztésre a következő ciklusra. Erről Dr. Latorcai Csaba beszélt a Szent György-hegyen. A Balaton térsége turisztikailag nagyon fontos régió, így várhatóan sokan kaphatnak támogatást ezen a területen.

A Balatoni térségben számos kiváló bortermő hely található. A Zalai Borvidék nedűit is egyre jobbnak értékeli a szakma. Keszthely környékén Cserszegtomajon és Reziben is számos díjnyertes bor készült. A Badacsonyi Borvidéken is rengeteg a szőlősgazda. Hegymagason is folyamatosan készítik az ízletes italokat.

„Édesapám vette ezt a pincét 1978-ban. Azóta itt vagyunk a hegyen, én a ’90-es évek elején kezdtem a szőlővel és borral foglalkozni. Eleinte úgy gondoltam, hogy gyorsan elkészítem a bort, eladom folyóborként és utána szabadulok a hegytől, de amit elkezdek csinálni, azt próbálom úgy csinálni, hogy a lehető legjobb legyen és így magába vonzott a hegy.” - mondta el Nyári Ödön borász.

A ’90-es évek óta szokás, hogy a boros gazdák megmérettetik magukat Szent György-napjához kapcsolódva. Idén 90 nedűvel neveztek a borászok a versenyre. Többek között olaszrizlingek, szürkebarátok, kéknyelűk és hárslevelűk versengenek. Ezek a fajták mind jellemzőek a térségre. A kisebb pincészetek mellett mára már nagynevű borkészítők is származnak innen.

„Fel sem tudom sorolni azokat a borászatokat, amelyek olyan hírnévre tettek szert, amely már nem csak országos, hanem országon kívüli is. És ez egy kicsit, nem azt mondom, hogy rossz érzés, de tudomásul kell venni, hogy ez a fejlődés.” - hangsúlyozta Marton József a Szent György-hegy Hegyközség elnöke.

A Magyar Kormány számos támogatással segítette  a szőlősgazdákat, bortermelőket az elmúlt években. Többek között75 milliárd forint értékben nyújtott ültetvény megújításhoz forrást.

„Ezt a munkát a továbbiakban is folytatni fogjuk. Az Európai Unió a Vidékfejlesztési támogatásokat mindenféle korlátozások nélkül biztosította. A korábbiakhoz képest mintegy 3-szoros összegben 4400 milliárd forint áll rendelkezésre az elkövetkező hétéves Európai Uniós fejlesztési időszakban kifejezetten vidékfejlesztési támogatásokra.” - jelentette ki Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes.

Hangsúlyozta, a tervek szerint a második félévtől kezdődően olyan agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat írnak ki, amelyek a kor kihívásainak, a gazdák várakozásainak felelnek meg. A Balaton térségét is kiemelte, mint Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai és idegenforgalmi régiója, melyet továbbra is támogatni kíván a kormány, úgy, hogy a látogatók és az itt élők elképzeléseinek is megfelelő legyen a fejlesztés.

Lendvai Bianak - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus