Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Megnyílt Bereczky Csaba életmű kiállítása
2023. ápr. 24. hétfő | Keszthely
Megnyílt Bereczky Csaba életmű kiállítása
Időszaki kiállítás nyílt a Balatoni Múzeumban Bereczky Csaba munkáiból. A “Népművészet Mestere” címmel is büszkélkedő fafaragó művész munkái mellett felesége, valamint szülei alkotásai is helyet kaptak a “Közösség ereje - az élet fája” címet viselő tárlaton.

Köztéri makett munkái, csontból és szaruból készült tárgyak, a lakásából a kiállítás idejére elhozott szekrények, bútorok láthatók Bereczky Csaba életmű bemutatóján. Születésnapján, április 21-én nyitották meg a tárlatot. Az eseményre olyanok is eljöttek, akik a művészt már régebb óta ismerik. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Skrabut Éva négy évtizeden át dolgozott vele: "A negyven év alatt nagyon sokszor találkoztunk, nagyon sok közös eredményt értünk el az egyesületi tagokkal együtt. A negyven év alatt nyomon követhettem az ő alkotói tevékenységét. Nagyon sokoldalú a fafaragás területén, szinte minden fafaragó műfajban otthon van. Nagyon szép eredményeket ért el" - mondta el.

A megnyitó ünnepségen a művészeti oldaláról ismert és közismert testvére, Bereczky Szilárd is közreműködött. A város nevében Manninger Jenő polgármester köszöntötte a Magyar Művészeti Akadémia tagját. Petánovics Katalin néprajzkutató megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: gyönyörű tárgyak vannak a kiállításon, amiknek az az igazi értéke, hogy meleg emberi kéz alkotta őket. Hozzátette: "Én azt gondolom, hogy aki ide eljön - mert itt nem csak a Csabának a kiállítása van, hanem a feleségéé is, aki csipkeverő volt és szövő -, hogy ha valamit leterítenek egy szőttessel, egy szőnyeggel, ott van az anyagnak a melege. Ezért tudom ajánlani, hogy jöjjenek el, gyönyörködjenek, és hátha kedvet kapnak még a faragáshoz is."

Bereczky Csaba szülei viseletkészítő mesterek voltak. A kiállításon az ő munkáikból is kaphat ízelítőt a közönség. Emellett “Vertcsipke-készítő Népi Iparművész” felesége, Bereczkyné Péntek Teréz alkotásai is helyet kaptak a bemutatón. Az enteriőr kialakítása egy jól átgondolt koncepció. "Nagyon izgalmas, látványos kiállítást szerettem volna az életművemből bemutatni, ami egyrészt sokszínű, sokféle anyagot felvonultat, sokféle technikát bemutat, és ennek kapcsán az érdeklődő közönséget olyan szinten tudja kielégíteni vagy feltölteni, hogy kedvet kapjanak vagy a készítéshez, vagy pedig a tárgyaknak a lakásba való megtelepítéséhez" - mondta el Bereczky Csaba.

Bereczky Csaba életmű tárlata június tizedikéig látogatható a Balatoni Múzeum nyitva tartási ideje alatt.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Bem utcában az orsósmagnó szerelmeseinek kínálnak történelmi utazást a gramofontól a stúdiótechnikáig.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.