+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megnyílt Bereczky Csaba életmű kiállítása
2023. április 24. hétfő 15:51 - Keszthely
Megnyílt Bereczky Csaba életmű kiállítása
Időszaki kiállítás nyílt a Balatoni Múzeumban Bereczky Csaba munkáiból. A “Népművészet Mestere” címmel is büszkélkedő fafaragó művész munkái mellett felesége, valamint szülei alkotásai is helyet kaptak a “Közösség ereje - az élet fája” címet viselő tárlaton.

Köztéri makett munkái, csontból és szaruból készült tárgyak, a lakásából a kiállítás idejére elhozott szekrények, bútorok láthatók Bereczky Csaba életmű bemutatóján. Születésnapján, április 21-én nyitották meg a tárlatot. Az eseményre olyanok is eljöttek, akik a művészt már régebb óta ismerik. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Skrabut Éva négy évtizeden át dolgozott vele: "A negyven év alatt nagyon sokszor találkoztunk, nagyon sok közös eredményt értünk el az egyesületi tagokkal együtt. A negyven év alatt nyomon követhettem az ő alkotói tevékenységét. Nagyon sokoldalú a fafaragás területén, szinte minden fafaragó műfajban otthon van. Nagyon szép eredményeket ért el" - mondta el.

A megnyitó ünnepségen a művészeti oldaláról ismert és közismert testvére, Bereczky Szilárd is közreműködött. A város nevében Manninger Jenő polgármester köszöntötte a Magyar Művészeti Akadémia tagját. Petánovics Katalin néprajzkutató megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: gyönyörű tárgyak vannak a kiállításon, amiknek az az igazi értéke, hogy meleg emberi kéz alkotta őket. Hozzátette: "Én azt gondolom, hogy aki ide eljön - mert itt nem csak a Csabának a kiállítása van, hanem a feleségéé is, aki csipkeverő volt és szövő -, hogy ha valamit leterítenek egy szőttessel, egy szőnyeggel, ott van az anyagnak a melege. Ezért tudom ajánlani, hogy jöjjenek el, gyönyörködjenek, és hátha kedvet kapnak még a faragáshoz is."

Bereczky Csaba szülei viseletkészítő mesterek voltak. A kiállításon az ő munkáikból is kaphat ízelítőt a közönség. Emellett “Vertcsipke-készítő Népi Iparművész” felesége, Bereczkyné Péntek Teréz alkotásai is helyet kaptak a bemutatón. Az enteriőr kialakítása egy jól átgondolt koncepció. "Nagyon izgalmas, látványos kiállítást szerettem volna az életművemből bemutatni, ami egyrészt sokszínű, sokféle anyagot felvonultat, sokféle technikát bemutat, és ennek kapcsán az érdeklődő közönséget olyan szinten tudja kielégíteni vagy feltölteni, hogy kedvet kapjanak vagy a készítéshez, vagy pedig a tárgyaknak a lakásba való megtelepítéséhez" - mondta el Bereczky Csaba.

Bereczky Csaba életmű tárlata június tizedikéig látogatható a Balatoni Múzeum nyitva tartási ideje alatt.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus