Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megújul a dél-balatoni vasútvonal
2023. ápr. 21. péntek | Balatonfenyves
Megújul a dél-balatoni vasútvonal
Korszerűsödik a balatonfenyvesi vasútállomás, valamint a Balatonszéplak felső megállóhely felvételi épülete. A dél-balatoni vasútvonalon történő beruházás közel 2 milliárd forint Európai Uniós forrásból valósul meg. A projektről csütörtökön sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Folyamatosan dolgoznak a gépek a Balatonszéplak felső vasúti megállóhelyen. A kiszolgáló épületet már elbontották, jelenleg a tereprendezési munkálatok zajlanak. 600 millió forintból valósul meg a beruházás, melynek keretében korszerűsödik a felvételi épület és kulturáltabbak lesznek az előterek is.

A széplakival párhuzamosan Balatonfenyvesen is zajlik a munka. Itt 1,4 milliárd forintból megújul a felvételi épület, új lépcsőkart kap a gyalogos felüljáró, akadálymentesítik az I.-es vágány melletti peront. Többen örülnek a modernizálásnak.

„Sokkal szebb is lesz. Mert a nyáron azért rengetegen vannak. Rengeteg diák jön le az üdülőkbe, úgyhogy szerintem az nagyon jó lesz, ráfért.” - mondta el Pernecz Ibolya.

A projektindító sajtótájékoztatón elhangzott, a Balaton déli partján 2010 óta zajlanak vasúti fejlesztések. Ezekre azért is nagy szükség van, mert egy év alatt több millió ember utazik ezeken a szakaszokon.

„73 milliárd forintból lényegében teljes egészében tudott szakaszosan megújulni a déli parti szakasz. És annak egy következő fontos lépése, hogy az állomások megújuljanak. Ugye ennek egyik apropója, ahol most vagyunk, Balatonfenyvesen, hogy itt a mögöttünk látható állomás közel 1,4 milliárd forintból ez év végéig meg tud újulni.” - hangsúlyozta Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

A térségnek is előrelépést jelent a rekonstrukció. Magyarország második legforgalmasabb vasúti szakasza a dél-balatoni, így több területre is hatással lesz a munka.

„Bízom benne, hogy a vasútfejlesztés, ami most már reális alternatívája lett például a fővárosból Balatonra közlekedők esetében, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy közel annyian jönnek vonattal mint autóval. Én azt hiszem, hogy ez a helyi gazdaság, a helyi turizmus fejlesztés tekintetében az utazókomfort, az utazóbiztonság fejlesztése tekintetében és valóban egy modern, impozáns környezet tekintetében egyaránt gazdagítani tudja ezt a térséget.” - fogalmazott Witzmann Mihály országgyűlési képviselő.

Hosszú idő óta tavaly fordult elő először, hogy ekkora volt a balatoni vasúti forgalom. Ez a déli útvonalon mintegy 2 millió utast jelentett. Erről Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt.

„Abban bízunk, hogy ez a trend az idén sem törik meg, hanem további fejlődés várható. Ennek az egyik eszköze lehet a modern, nagykapacitású vonatokon túl az az új menetrend, ami tavaly nem csak a közvetlen klasszikus budapesti és Balaton, illetve a megyeszékhelyek és a Balaton közötti elérést, hanem már a Dunakanyarból vagy Záhonyból történő elérést is biztosít.”

A MÁV Zrt. hangsúlyozta, a főszezon alatt nem lesz vágányzár és kapacitáskorlátozással járó tevékenység nem végezhető. A teljes rekonstrukció idén év végére valósul meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Keszthely
Retró hétvége volt a Balatonnál. A MÁV több éve rendezi meg a vasútbarát eseményt.
| 2024. júl. 5. péntek 19:15 | Keszthelly
A legtöbb helyzetben a figyelmetlenség okozta a bajt.
| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
A MÁV a Gigant villanymozdony ötvenedik évfordulóján szervezett közös programot a Volánbusszal.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A MÁV-START a vakáció előtt már egy hónappal sűrűbben indítja a járatokat.
| 2024. feb. 8. csütörtök 19:15 | Keszthely
Tavaly 837 millió utazás történt a MÁV-VOLÁN-csoport járatain.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:51
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.