Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A zene és az alkotás is összekötötte a testvérvárosok művészeit
2023. ápr. 17. hétfő | Keszthely
A zene és az alkotás is összekötötte a testvérvárosok művészeit
Közösen alkottak és zenéltek a keszthelyi és székelyudvarhelyi művészek a hétvégén. Az erdélyi delegációval népzenészek, vonósok és tűzzománcosok is érkeztek. A közönséget koncertekre, táncházra és kiállításra is várták. A művészeti csoportok bíznak abban, hogy az együttműködés folytatódik. Többek véleménye szerint erre jó alkalom lesz a testvérvárosi kapcsolat 15 éves évfordulója.

Székelyudvarhelyi és keszthelyi muzsikusok közös produkciójában csendült fel Mozart D-dúr Divertimentója. A Székelyföldi Filharmónia Kamaraegyüttes javasolta ezt a zeneművet, amit a keszthelyi zeneiskolások örömmel fogadtak.

Németh Ildikó zenetanár: „Nagyon jó ötletnek tartom, hogy megismerhettük őket, kiváló zenészeknek tartom őket, ahogy a próbák során sikerült őket megismernünk a közös zeneélés alkalmával, úgyhogy egy húzóerő nekünk is. Örülünk neki, hogy együtt játszhatunk.”

Együtt a zene nyelvén - ezt a címet kapta a koncert. Népes közönség élvezte a műsort, melyben a vonósok mellett a Balaton Kamarakórus és a Musica Antiqua Együttes is fellépett. A dallamok mellé kiállítás is társult. A székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely és a Keszthelyi Kerámiaműhely szakkör rendezett közös tárlatot. A hétvégén közösen alkottak, az elmúlt évek munkái mellett a szombati tűzzománcokat is kiállították.

„Kiderült, hogy technikailag, mázazás szempontjából, égetés szempontjából nagyon egyforma volt a két művészet. Én nagyon örülök, hogy találkoztunk, most először és remélem, hogy folytatódik majd ez a kapcsolat” - mondta Simon Edit keramikus, népi iparművész, szakkörvezető. 

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Vozár Péterné alpolgármester, illetve Elekes Gyula tűzzománcművész. A székelyudvarhelyi kulturális intézmény egykori vezetője kezdte el kiépíteni a kapcsolatot keszthelyi kollégájával, Csengei Ágotával. Az ő együttműködésükből született a testvérvárosi megállapodás.

A népi kultúráját is megmutatta Székelyudvarhely. A Palló Imre Művészeti Iskola zenekara, a Héva lépett fel, kiegészülve két népdalénekessel. Kincses Gyöngy Erzsébet és Györgyi Hajnal Csillag a 2016-os Fölszállott a páva gyermekverseny különdíjának büszke tulajdonosa. Ők is nagy örömmel jöttek Keszthelyre, hogy erősítsék a két település kapcsolatát.

„Fantasztikus érzés, hogy itt lehetünk, hogy megmutathatjuk a mi hagyományainkat, népviseletünket, énekeinket, tánctudásunkat és zenei tudásunkat. Nagyon örülünk, hogy új embereket ismerhettünk meg, megismerhettük ezt a gyönyörű várost és hogy itt lehetünk” - mondta televíziónknak Kincses Gyöngy Erzsébet, székelyudvarhelyi népdalénekes. 

A népzenészek fontos küldetése, hogy megismertessék a székely kultúrát, ezért a koncerten megtanítottak a közönségnek egy erdélyi népdalt. A népzenei programon fellépett a nagykanizsai Bojtár zenekar. Az estet táncház zárta.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 2. hétfő 17:40 | Keszthely
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
| 2022. jan. 11. kedd 16:55 | Keszthely
Testvérvárosi kapcsolatról írt alá szándéknyilatkozatot Keszthely és a japán Mimasaka polgármestere.
| 2013. okt. 8. kedd 19:04 | Hévíz
A turisztikai mellett számos területen kíván együttműködni az egyiptomi Sharm El-Sheikh és Hévíz.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Keszthely
Az újonnan alakult Civil Pódium Egyesület célja a közösségépítés.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.