+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A zene és az alkotás is összekötötte a testvérvárosok művészeit
2023. április 17. hétfő 16:07 - Keszthely
A zene és az alkotás is összekötötte a testvérvárosok művészeit
Közösen alkottak és zenéltek a keszthelyi és székelyudvarhelyi művészek a hétvégén. Az erdélyi delegációval népzenészek, vonósok és tűzzománcosok is érkeztek. A közönséget koncertekre, táncházra és kiállításra is várták. A művészeti csoportok bíznak abban, hogy az együttműködés folytatódik. Többek véleménye szerint erre jó alkalom lesz a testvérvárosi kapcsolat 15 éves évfordulója.

Székelyudvarhelyi és keszthelyi muzsikusok közös produkciójában csendült fel Mozart D-dúr Divertimentója. A Székelyföldi Filharmónia Kamaraegyüttes javasolta ezt a zeneművet, amit a keszthelyi zeneiskolások örömmel fogadtak.

Németh Ildikó zenetanár: „Nagyon jó ötletnek tartom, hogy megismerhettük őket, kiváló zenészeknek tartom őket, ahogy a próbák során sikerült őket megismernünk a közös zeneélés alkalmával, úgyhogy egy húzóerő nekünk is. Örülünk neki, hogy együtt játszhatunk.”

Együtt a zene nyelvén - ezt a címet kapta a koncert. Népes közönség élvezte a műsort, melyben a vonósok mellett a Balaton Kamarakórus és a Musica Antiqua Együttes is fellépett. A dallamok mellé kiállítás is társult. A székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely és a Keszthelyi Kerámiaműhely szakkör rendezett közös tárlatot. A hétvégén közösen alkottak, az elmúlt évek munkái mellett a szombati tűzzománcokat is kiállították.

„Kiderült, hogy technikailag, mázazás szempontjából, égetés szempontjából nagyon egyforma volt a két művészet. Én nagyon örülök, hogy találkoztunk, most először és remélem, hogy folytatódik majd ez a kapcsolat” - mondta Simon Edit keramikus, népi iparművész, szakkörvezető. 

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Vozár Péterné alpolgármester, illetve Elekes Gyula tűzzománcművész. A székelyudvarhelyi kulturális intézmény egykori vezetője kezdte el kiépíteni a kapcsolatot keszthelyi kollégájával, Csengei Ágotával. Az ő együttműködésükből született a testvérvárosi megállapodás.

A népi kultúráját is megmutatta Székelyudvarhely. A Palló Imre Művészeti Iskola zenekara, a Héva lépett fel, kiegészülve két népdalénekessel. Kincses Gyöngy Erzsébet és Györgyi Hajnal Csillag a 2016-os Fölszállott a páva gyermekverseny különdíjának büszke tulajdonosa. Ők is nagy örömmel jöttek Keszthelyre, hogy erősítsék a két település kapcsolatát.

„Fantasztikus érzés, hogy itt lehetünk, hogy megmutathatjuk a mi hagyományainkat, népviseletünket, énekeinket, tánctudásunkat és zenei tudásunkat. Nagyon örülünk, hogy új embereket ismerhettünk meg, megismerhettük ezt a gyönyörű várost és hogy itt lehetünk” - mondta televíziónknak Kincses Gyöngy Erzsébet, székelyudvarhelyi népdalénekes. 

A népzenészek fontos küldetése, hogy megismertessék a székely kultúrát, ezért a koncerten megtanítottak a közönségnek egy erdélyi népdalt. A népzenei programon fellépett a nagykanizsai Bojtár zenekar. Az estet táncház zárta.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus