+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Környezetkímélő autóbuszok állnak szolgálatba Zalában
2023. március 24. péntek 18:32 - Keszthely
Környezetkímélő autóbuszok állnak szolgálatba Zalában
Zöldül a közösségi közlekedés Zala vármegyében is. A Volánbusz zalai járműparkjába 39 darab gázüzemű és 8 darab EURO 6-os besorolású dízelmotoros jármű érkezett. Az autóbuszok átadóján elhangzott, a mobilitás kulcskérdés, és fontos, hogy az állampolgárok megfelelő minőségű tömegközlekedést vehessenek igénybe a vidéki településeken is.

A MAN Lions’s City típusú, 100%-ban sűrített földgázzal üzemelő autóbuszból 39 darab áll szolgálatba Zalában. A járművek beszerzési értéke megközelíti a 3,66 milliárd forintot, és a vármegye flottájának átlagéletkora 11 évről 9,3 évre csökkent. 2018 óta ez az eddigi legnagyobb és legjelentősebb korszerűsítés Zala vármegyében. Emellett a modern busz hozzájárul a vállalat környezetvédelmi céljainak eléréséhez is.

„A megújuló autóbuszflottának az 5%-a zöldhajtású. Vagy zéró emissziós elektromos autóbusz, vagy pedig a mögöttem is látható CNG sűrített földgázhajtású autóbusz. Zala vármegyében egy évben 6,5 millió utazást bonyolít le 372 autóbuszvezető kollégánk 156 viszonylaton. Azt kell tudni, hogy Zala vármegyébe 2018 óta 121 darab új busz érkezett.” - tájékoztatott dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója.

A gázüzemű buszok mellett 8 darab, a legkorszerűbb dízelmotorral felszerelt Mercedes típusú jármű áll szolgálatba. Ezek távolsági járatokat fognak teljesíteni, ugyanis a hagyományos padlómagasság miatt nagyobb csomagtérrel rendelkeznek. A buszok különlegessége, hogy olyan vészfékező rendszerrel vannak felszerelve, amely a gyalogos- és kerékpáros közlekedőket is érzékeli. Ennek köszönhetően lényegesen biztonságosabbá válik a közlekedés.

„A közlekedés, a mobilitás az egy ország működése, egy ország vérkeringése szempontjából mennyire fontos, hiszen egyrészt hozzájárul közvetlenül, és meghatározza közvetlenül egy ország gazdasági teljesítőképességét. Egy országon belül az adott településeken, adott térségekben élő magyar polgártársainknak az életét, hiszen mindannyiunknak nagyon fontos, hogy el tudjunk jutni a munkahelyeinkre, a gyermekeink el tudjanak jutni az oktatási intézményeinkbe, és sok esetben kirándulási célra is tudjuk használni a közösségi közlekedést, illetve a közlekedés bármely ágát.” - emelte ki Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

A Volánbusz járműfiatalító programja 5 évvel ezelőtt kezdődött. Ez idő alatt 74 új autóbusz érkezett Zala vármegye 256 darabos járműállományába. A kormány célja, hogy népszerűsítse a közösségi közlekedést, ennek érdekében nemcsak a járműveket, hanem az úthálózatot is folyamatosan korszerűsítik, emellett pedig május 1-től bevezetik a vármegye- és országbérleteket.

„Magyarországon mindenkinek biztosítanunk kell azt, hogy magas színvonalú szolgáltatás keretében el tudjon jutni közösségi közlekedési eszközökkel, rövid idő alatt az úticéljához, és mindezt megfizethető áron tehesse meg. A konkrétumok szintjén pedig ez megújuló járműállományt jelent, folyamatos menetrendi fejlesztéseket, és kedvezményes árú vármegyei- és országbérletet.” - tette hozzá Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az új autóbuszok március 20-tól folyamatosan állnak forgalomba. A légkondicionált, USB töltővel, vizuális és hangbemondásos utastájékoztatóval felszerelt járművek korszerű és kényelmes utazást biztosítanak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus