+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szükség van a családi gazdálkodókra
2023. március 22. szerda 11:15 - Szentpéterúr
Szükség van a családi gazdálkodókra
Ma is érdemes és kell is gazdálkodni – vallja a szentpéterúri családi gazdaság vezetője. Szummer László 2010-ben alapította meg a saját cégét, ma már 170 hektáron gazdálkodik. A férfi és családja példa lehet sokak számára, hiszen a föld szeretetét gyerekei is örökölték. A gazdaságot Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője is meglátogatta.

Zalában kiemelt szerepet játszik a mezőgazdaság, a vármegye területének 42%-át művelik meg. Ugyan a térség elsősorban gyümölcstermesztéséről ismert, gabonával is sokan foglalkoznak. Az elmúlt évek aszályos időjárása nem kedvezett a gazdáknak, a vármegyében azonban az országos átlaghoz képest jobb volt a helyzet. A Szummer család az árpa és a repce mellett napraforgót és kukoricát is vetett a tavaly. Azt vallják, mezőgazdasággal foglalkozni ma is megtérül.

"Mindenképpen érdemes. Azt szokták mondani, az embereknek mindig enni kell, tehát élelmiszert kell előállítani. Én szerencsés helyzetben vagyok, mivel kettő fiam is van. A nagyobbik fiam, Lackó már a gazdaságban dolgozik, a kisebbik most áll pályaválasztás előtt, 8. osztályos, és őt is már felvették a mezőgazdasági iskolába. Nálam megvan az utánpótlás, meg van oldva az utódlás kérdése.” - mondta Szummer László, a családi gazdaság vezetője.

A szentpéterúri gazdaságban gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak, emellett kiemelt szerepet játszik a különböző mezőgazdasági gépek szeretete. A területen két Rába gép áll, ezeket eredeti alkatrészekkel újította fel a tulajdonosa. Ma már egyre ritkábbak a családi gazdaságok, ugyanis a fiatalok körében kevésbé népszerű a földművelés. Ezért is jelentős, hogy ebben a gazdaságban mindkét fiú viszi tovább apja örökségét.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy akár itt a választókerületben, akár a megyében olyan érdemi kapcsolatot és információt lehessen tartani az itt lakókkal, és az itt lakóknak természetesen a mezőgazdaságban, az agráriumban dolgozók is nagyon fontos részét képezik, akik el tudják ilyenkor kötetlenebb formában mondani, hogy mi az,a miben tud segíteni nekik a kormány, mi az, amiben én országgyűlési képviselőként tudok segíteni. Én azt gondolom, hogy mindannyunknak azonos és közös az érdeke, hogy Zala megye minél erősebb legyen, és ebben az erőben, vagy ennek az erőnek a további növelésében az összefogás itt is a kulcs, mint minden másban.” - tette hozzá Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

Nagy Bálint kiemelte, a kormány szem előtt tartja a gazdák segítését, az elmúlt években megháromszorozódott a vidék támogatása. Szentpéterúron mangalicákat vásároltak a Széchényi Kártya Program KAVOSZ hiteléből, de a Magyar falu program infrastrukturális beruházásai is hozzájárulnak a működéshez. A Szummer család célja, hogy hazai élelmiszert állítsanak elő a szabadtartásban nevelt sertésekből.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus