+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Titokzatos tájon át vezetett a “Lokátor túra” útvonala
2023. március 21. kedd 18:17 - Alsópáhok
Titokzatos tájon át vezetett a “Lokátor túra” útvonala
„Lokátor Túra” néven szerveztek vezetett, csoportos természetjárást Alsópáhok erdős-mezős területén. A katonai térinformatikai eszközről elnevezett túrát az Alsópáhoki Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezte meg. Nem csak a helyi lakosok jelentkeztek a kirándulásra, hanem a környékbeli településekről is jöttek.

A 75-ös út mellett gyülekeztek azok, akik részt vettek a 14 km hosszú gyalogtúrán. A tavaszias, de kissé csípősebb időjárás nem szegte kedvét az előre jelentkezők többségének, így több, mint hatvanan érkeztek meg. Molnár Éva gyakorlott természetjáró: "Gyönyörű helyen lakunk. Sajnos sokan nem használják ki, hogy megnézzék. Én igazából ezen a részen most kezdtem el ezt a részt felderíteni. Régebben inkább a másik oldal, tehát a Keszthelyi-hegység az, amibe sűrűbben jártunk, de ez a rész is nagyon gyönyörű. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy induljon el."

A mindössze tizenhárom esztendős Tordai Zoárd Jonathán egyedül érkezett a túrára. Tavaly óta tagja az Alsópáhoki Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Így fogalmazott: "Ott mondták, hogy vannak ilyen túrák is, most azóta járok is ilyenekre. Ezek mellett Kék túrázok is. Nekem fontosak ezek a túrák a mozgás miatt; és a közösség miatt is nekem nagyon jók, hogy túrázunk egyet. Közben beszélgetünk, mozgunk és érdekes helyek vannak itt."

Kényelmes lábbeliben, a hátizsákban étellel, itallal indultak útnak az érdeklődők. A szervezők előre gondosan megtervezték az útvonalat, amely az Alsópáhok mellett délnyugatra található területen vezetett át. Egykor a sármelléki szovjet repülőtér lokátorállomása volt itt. Bár már harminc esztendeje lebontották a névadó térinformatikai eszközöket, a térség a mai napig őrzi az elnevezést.

Erre a területre régebben nem lehetett bemenni. A résztvevőknek érdekes volt járni egy ilyen, egykor titkokkal átszőtt térségben. Az egyesület 2020 óta háromszor futott neki a szervezésnek. "De nem adtuk fel, itt vagyunk és újból megszervezzük, mert annyira népszerű ez a téma. Ezzel a témával olyan sok embert meg tudunk mozgatni és mozgásra ösztönözni, hogy muszáj volt még egyszer megszervezni, hogy mindenki láthassa ezt az erdőt, a lokátor erdőt" - mondta el a szervező, Paál Éva túravezető.

A Szentgyörgyvári-hegy elérése után a túracsapat Alsópáhokra tért vissza. Az egyesület őszre egy gombázós túrát tervez megvalósítani.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus