+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lepke teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén
2023. március 20. hétfő 16:25 - Vonyarcvashegy-Balatongyörök
Lepke teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit. A hétvégi program számára jókor jött a kiváló, kiránduláshoz ideális időjárás. Az idén megrendezett harmincharmadik “Lepke” teljesítménytúra a vonyarcvashegyi vasútállomástól indult.

Már reggel hét órától várták az egyéni túrázókat a vonyarcvashegyi vasútállomáson, ami a program start- és egyben célállomása is volt. Három táv közül lehetett választani: 15, 25 és 40 km. A legtöbb jelentkező már gyakorlott túrázó volt - mint például Józsa Róbert és felesége: "Nagyon rég óta járunk erre a túrára. Még amikor gimnazisták voltunk, akkor az akkori tanárunk mutatta meg ezt a helyszínt. Kaposvárról érkeztünk, és most ez a 30. évfordulós túránk itt jelenleg. Reméljük, tudjuk teljesíteni. 25 kilométerre megyünk, és nagyon jó az idő, úgyhogy szerintem minden adott egy jó túrához nekünk ma."

A túrára jelentkezhettek fiatalok és idősek egyaránt. A program szervezésében körülbelül negyven-ötven fő vett részt. A legtöbben a környékről jelentkeztek, de az ország távolabbi pontjairól is érkeztek természetkedvelők. A rövidebb távra többgyermekes családok is beneveztek. Vajda Mihály és testvére, Vajda Márton Barnabás a kishúgukkal és édesanyjukkal vágtak neki a távnak. A fiúk ezt mondták: "Itt lakunk Vonyarcon, és az apukánk az egyik ellenőrző ponton van, először a cseri kapuhoz megyünk.- Már egyszer voltunk egy kint alvóson, de teljesítménytúrán még nem. Reméljük, bírni fogjuk a távot."

Az útvonal a Keszthelyi-hegység területén vezetett. Voltak, akik kutyástól indultak a gyalogútra. A túra egyben a PELSO Kupa része is volt.

A büdöskúti pihenőnél forró teával, zsíros kenyérrel várták a résztvevőket, akik a kellemes időben igazán családias hangulatban érezhették magukat. Összesen tizennégy ponton lehetett pecséteket gyűjteni. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület tagságán és segítőin túl fontos szerepet vállalt a szervezésben a Keszthelyi Asbóth Sándor iskola is.

Gálné Németh Ildikó, az egyesület elnöke elmondta: "A természetjárók alakították ki, illetve hozták létre annak idején önmaguknak szervezett módon, bizonyos túraútvonalak kijelölésével; és hát végül is a teljesítmény benne van, tehát az egyik a kilométer, illetve az idő teljesítmény. Pontokat lehet gyűjteni és a Magyar Természetjáró Szövetségnél különböző fokozatokat lehet elérni ezzel."

A program sikerét jelzi, hogy a “Lepke” teljesítménytúrán több, mint ötszáz természetkedvelő vett részt.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus