Az egyik hévízi szálloda adta ismét a helyszínt a borbírálathoz. A pincészetek száraz fehér borralnevezhettek. Kitétel volt, hogy könnyű, friss, stílusos ételekhez jól ajánlható legyen, megfelelő ár-értékaránnyal rendelkezzen. Kritérium volt továbbá, hogy az elmúlt 2 évből már arany vagy ezüstminősítésselkellett rendekeznie és szakértők minősítették. A borválasztás 15 éves múltra tekint vissza, melynek mindig aHévíz Turisztikai Egyesület a szervezője.
„Fontos tudni, hog mindig olyan pincészeteket hívunk meg erre a versenyre, amelyek valahol valamilyenborversenyen az utóbbi két-három évben megmérettették magukat. Ezek a pincészetek mind Balaton, Balatontérségiek, jellemzően azért, hogy a hozzánk közeli kapcsolatokat próbáljuk erősíteni.” - mondta el Miklós Beatrix elnök.
A neves zsűri tagjai 15 pincészet mintegy 40 tétele közül választottak vakkóstolással. A szakmaigrémium előszűréséből 7 bor került ki, az éttermi menedzserek és borászok ezek közül döntöttek végül.Jelen volt az eseményen a Magyar Borakadémia elnöke, Koch Csaba, a Zalai Da Biebere Borlovagrendelnök-nagymestere, Dr. Brazsil József, valamint Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE borászati tanszékénekvezetője.
„A 100 pontos bírálati rendszer, ami a nemzetközi borbírálatiban is alkalmazunk az országos borversenyenis. Természetesen megnézzük a bornak a küllemét, a színét, a tisztaságát, az illatát. Megnézzük, hogy milyengyümölcsös, fűszeres karakterrel rendelkezik, majd utána természetesen megkóstoljuk, és egy összbenyomás,illetve egy összpontszám, egy harmónia értékítélet alapján adunk egy végleges összpontszámot.”
A versenyből végül a Bujdosó Pincészet Csomó nevű Sauvignon Blanc-ja került ki győztesnek.Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, a nyertes lehetőséget kap a négynaposaugusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A díszes okleveleket az április 29-i,jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adják át.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV