+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dödöllével és tócsival ünnepelték a hévízi piac születésnapját
2023. március 6. hétfő 15:45 - Hévíz
Dödöllével és tócsival ünnepelték a hévízi piac születésnapját
Dödölle és tócsi nap volt a Hévízi Termelői Piacon. Kéthetente rendeznek tematikus napokat a fürdőváros népszerű árusítóhelyén. A piac 12 éves. Hat árussal kezdtek, ma pedig már több százan kínálják portékájukat.

Hagyományos zalai és kukoricalisztes dödöllét is készítettek a piacon. Pirított hagymával és fokhagymás tejföllel kínálták a burgonyás ételeket. 

 

Tamás István szerint a dödölle és a tócsi is tökéletesre sikerült.

A dödöllét régen a szegények eledeleként tartották számon. Napjainkban nem csak önálló fogásként, hanem köretként is nagyon népszerű, elsősorban pörköltfélékhez, szaftosabb ételekhez ajánlják. A jellegzetes zalai, laktató ételt az ország más területein is készítik, csak máshogy hívják. Gánica, szuszogó vagy zsámiska néven is ismert. Kidolgozása erős karokat kíván, de abban mindenki egyetért, hogy megéri.

Mózerné Merics Éva őstermelő: „A hagyományos zalai dödöllében ókrumpli van, sós vízben megfőzött ókrumpli, illetve beledolgozzuk a sima lisztet még forrón. Leszűrünk a levéből, beledolgozzuk a sima lisztet és egy csöpp réteslisztet, azért hogy porhanyósabb legyen a dödölle.”

Az árusok kínálata sokrétű: húsáru, savanyúság, sajtok, lekvárok és szörpök mellett kézműves termékeket is nagy számban kínálnak Hévízen. Népi iparművészek is elhozzák ide portékájukat. Ez az egyedisége a fürdőváros piacának. A nagy turistaforgalom teszi ezt lehetővé. A tócsi és dödölle nap egyben születésnap is volt.  Százszeletes tortával készültek az üzemeltetők a 12 éves fennállás alkalmából.

Benkő Lajos, a Hévízi Termelői Piac vezetője: „12 évvel ezelőtt hatan kezdtük el, abból egyetlen egy árus van, a Tibi, a savanyús, meg én. A többiek sajnos elmentek közülünk, de a kezdő, hat árusból felfejlődött egy több száz fős közösséggé, aminek a titka az a szó, hogy közösség. Sikerült egy összetartó családi közösséget kovácsolni ezekből az árusokból.”

A tematikus rendezvények keretében legközelebb zöld napot tartanak: medvehagyma, saláta, újhagyma lesz terítéken. Tervek szerint egy szakács mutat be egyszerű, medvehagymás recepteket. Az édesszájúaknak is kedveznek majd, egy környékbeli csokoládéműhely tart workshopot egy hónap múlva. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus